用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 沙呂小的頒獎大災難-7月6日
樓主: qcutemum
go

沙呂小的頒獎大災難-7月6日 [複製鏈接]

其實兩任校長都是辦學的,為的都是小孩,她們倆亦不是神,一定會有犯錯的時候,個人認為沒必要針對任何一件事或一個人!如沒有家長或學生支持學校,你的子女都不會有好的將來啦!鄧校長創校的功勞點會無人知?但她已退休了,新的校長未必是最好,但相信她也不是全心來破壞鄧校長創立的學校!我們不是應該如以往一樣去支持她嗎?
人家真的失聲了!也可以說她是扮的?
書本不是不重要,但時代一直在進步,未來的世界應該都不會向後退!我們不是應該要往前看嗎?幾十年前都沒有電腦、iphone啦!為何現在那麼多人用呢?如說用ipad就不是閱讀,那全世界的資訊都應該只能用紙張編出來發報,否則我們將會與全世界脫節了!
另外,學校一早已發通告通知家長買飛,我當時還未知自己的小孩得獎,已訂了票!我們是很遲才收到得獎通知的!相信不會全場的家長都是知道有獎才來!一定是有家長一心來支持自己子女就讀的學校的!學校重來都沒有阻止其他學生出席!

mamamia1972  如果以當晚的人數計算是沒有問題的, 反正領獎學生及表演者都在後台等候。  發表於 12-7-11 11:16
peaceofworld  學校點可以容納這麼多人!  發表於 12-7-11 10:48
mamamia1972  那為甚麼不在學校舉行,勞民損財!為甚麼要家長早來劃票,却遮遮掩掩不讓人看見位置選來位置。  發表於 12-7-11 10:12

孩子是自己生的,要打要罵是你自己的選擇,沒有人說不可以,但過份的也會被告虐兒吧!如是善意提醒的,個人覺得不應是在這些場合和用這樣的方法! 旁邊的老師也是拿著ipad的,做這樣令人難堪的事其實真的令人側目!!

Yyfamily  100% AGree!  發表於 12-7-11 11:34

回復 karen2138 的帖子

這個頒獎禮應該是為了表揚所有的學生,當然會祈望所有學生和家長來支持!如在學校搞,到時不夠位又會給一些家長投訴!
劃位方面我都不清楚為何會有這樣的安排,我都只家長而不是主辦單位!以上都只是我個人的基本判斷!能其他人有其他的判斷!所以不可以作準!但是怎樣才能公平、公開、公正地百份百滿足到每一位家長,我都想聽聽貴家長有何高見!因為這事真的不是容易!

peaceofworld  點做都有人投訴架啦!   發表於 12-7-11 11:09

我係唔會認係打手ge!! 我係宇宙警察呀!! 專為不公平而發聲!我好睇唔過眼果D專搞事ge人!話自己仔女都讀呢間學校,仲搞咁多野做乜!想學校好定想整死佢呀?唔好連累我ge子女呀!得把口bla bla bla....唔係,得對手打打打!!! 唔係應該支持自己間學校ge咩? 真係stubborn!! 我都係留返對手做D有意義ge事好過!!

哪爸媽  睇完上述內容,只覺作者好低能呀!!  發表於 12-7-13 00:58
ElizaChicken  睇黎攪事既唔多知恥  發表於 12-7-11 22:47
peaceofworld  攪事既人就會知醜!  發表於 12-7-11 12:21
mamamia1972  對! 家醜不應外揚!!  發表於 12-7-11 11:58
ibryant  冷靜 d 啦,家長   發表於 12-7-11 11:53

都好難冷!因為我真係笑到標眼水!唔能夠接受新事物新科技,唔知呢D字邊度彈出黎?? wakakakaka!!

funfun184  有冇聽示範班呀?有家長企起身講到想喊咁話:我好愛沙呂小,又話北韓用左幾十億去試電子書計劃;但最終失敗;我就吾覺得我既小朋友係個D北韓人  發表於 12-7-12 11:51

你簡直就係走火入魔!有D野係無得勉強架!要放手ge時候就要放手!D盲目追從者醒下啦!以前沙呂成日上報紙架!點解?個校長要比人知lor!! 跳形體舞有咩好?為見報lor!! 係咁叫D家長捐錢搞天文館,為見報lor!! 呢D野仲風光啦!救命!你地有權唔中意呢個校長,但請不要在這裡唱衰自己子女就讀的學校,有什麼好處呀?咁簡單的道理都唔明?比人利用都唔知!

Yyfamily  你覺得亂咩!都冇POINT同人講!  發表於 12-7-12 14:02
ElizaChicken  衣家冇人話你唔得,只有否定你講既野,你一路唔同人議論,淨係亂咁嗌,咁叫文化水平高?唔好笑大人個口!  發表於 12-7-11 23:51
Yyfamily  人家唱好就係打手,只會批評就是聖人,咩世界吖  發表於 12-7-11 23:47
Yyfamily  唔洗字典,我文化水平好高吖!乜你地明架咩!發表言論冇問題,你地不滿,人家唱好,禁得唔得?  發表於 12-7-11 23:45
ElizaChicken  什麼是惡意抹黑,查查字典吧!惡意抹黑是事件並不存在或不符實而針對事件作出抨擊.既然事件存在並符實,那抒發不滿有何問題?  發表於 12-7-11 23:38

回復 bbbb_8832 的帖子

我這叫罵人?那你們說的是什麼?口口聲聲主!那麼黑心的說話、不付責任的批評是基督徒的所為嗎?只懂批評,有用良心看事嗎?我只叫人面對現實!點樣都無辦法返到轉頭的了!除非,自己不能永遠擁有的,唯有把它毀掉啦!我們大家都是坐同一條船,樣樣都投訴投訴和投訴,受害的會是誰?

Yyfamily  你點知呀!你話咩就咩呀!一陣又發皮四  發表於 12-7-12 13:56
ElizaChicken  你吧  發表於 12-7-11 23:42
Yyfamily  邊個裝瘋賣傻吖!  發表於 12-7-11 23:38
ElizaChicken  你明?請用最多十五個字解釋。  發表於 12-7-11 23:24
Yyfamily  睇清楚先幫手啦!post你都未明  發表於 12-7-11 23:04

請你不要想太多,不是人人都咁無聊開咁多個acc再終日潛在這裡找機會抹黑人嘅!口口聲聲講主呀神呀果個並唔係我!請你看清楚啦!

一個建校嘅,一個先新入黎一年!點夠你玩呀?人哋做得咁唔稱職,不如你做吖!(我知你好想)

peaceofworld  人家慳唔慳都関你事!唔夠人講發c9皮氣!hohoho!  發表於 12-7-11 22:40
ElizaChicken  妳慳D啦!3個ACC5夠玩開夠5個!!!  發表於 12-7-11 21:38

算啦!好明顯有部分人唔係利用呢個平台來正面互相分享!而是講是講非!抹黑學校,她們的子女如真的在這學校就讀,她們的所作所為只會影響到自己的子女!但請不要影響到我的子女!我們是來讀書的!請不要把學校當成是非圈!影響他人!

peaceofworld  無知既C9,我有10個acc呀!又如何?  發表於 12-7-11 22:35
ElizaChicken  好明顯亦有人用不同acc在攻擊人。自問自答,當家長是C9。  發表於 12-7-11 22:04
ElizaChicken  我發覺是3個acc才正確,妳非常繁忙!!!!!  發表於 12-7-11 21:32
ElizaChicken  一個人用2個acc,會好辛苦ga!?  發表於 12-7-11 21:23
ElizaChicken  妳真似請問有沒有保母車由馬鞍山去沙呂小呢?內Breadmaker,口口聲聲神呀!主呀!  發表於 12-7-11 21:22

精神分裂!無藥可救!留返D精神嘆下電視好過!

peaceofworld  我開十個,関你事咩!  發表於 12-7-11 22:47
ElizaChicken  3個ACC5夠玩開夠5個!!!  發表於 12-7-11 21:41

回復 HangBB 的帖子

其實兩任校長都是辦學的,為的都是小孩,她們倆亦不是神,一定會有犯錯的時候,個人認為沒必要針對任何一件事或一個人!如沒有家長或學生支持學校,你的子女都不會有好的將來啦!鄧校長創校的功勞點會無人知?但她已退休了,新的校長未必是最好,但相信她也不是全心來破壞鄧校長創立的學校!我們不是應該如以往一樣去支持她嗎?
人家真的失聲了!也可以說她是扮的?
書本不是不重要,但時代一直在進步,未來的世界應該都不會向後退!我們不是應該要往前看嗎?幾十年前都沒有電腦、iphone啦!為何現在那麼多人用呢?如說用ipad就不是閱讀,那全世界的資訊都應該只能用紙張編出來發報,否則我們將會與全世界脫節了!
另外,學校一早已發通告通知家長買飛,我當時還未知自己的小孩得獎,已訂了票!我們是很遲才收到得獎通知的!相信不會全場的家長都是知道有獎才來!一定是有家長一心來支持自己子女就讀的學校的!學校重來都沒有阻止其他學生出席!

以上呢翻說話係我一開始寫的!有離題嗎?惡意嗎?結果如何?有幾多人沖出來挑引?接著就是被說是什麼打手,還被人罵做潑婦!又不斷說我有幾多個acc,我和誰是同一個人!你們懂不懂尊重人?我都是說出自己的感受!有何不對而要在這裡被罵潑婦!你們可以作批評我都可以!因為我正是沙呂小的家長,我的子女是在沙呂小讀書的!我只是不想因為一些無建設性的批評影響到學校的聲譽,因為我最不想自己的子女受到影響!

說回頒獎禮,我個人都覺得長了點!不過一晚半晚,孩子第二天又不用上學!平時有機會去飲都會夜啦!當天我未夠4點已到會場,約了另一家長去看看展覽!但後來看到同學在台上採排,有些同學都周圍走!我孩子亦沒有像你們說的那麼不好受!其實最後你們每個都有買飛入場,點解?為乜?未就係為jor自己的子女lor!! 你在外面吃頓飯或買樣東西給孩子,都未必一定百份百完美或滿意ga la!! 但只要他們吃得開心、玩得開心,又有什麼所謂!! 而且你們一直都有選擇權的!! 包括ipad班都沒有人強迫大家一定要參加!我讓我的小孩參加因為我喜歡接受新事物、新科技!其他的活動如我或小孩沒興趣,我都不會參加的!因為我們是有權選擇的!***注意:這只是我的個人感受和見解!

實際上有多少人支持新舊校長根本無人知,我亦覺得無必要知,少數支持新校長又如何?趕走佢咩?定叫舊的回來呀?新校長又係邊個話事搵返黎架?一間學校咁多家長,年年有新家長加入,點樣真係可以所有人都能滿足得到?前人都唔得啦!我都聽過佢自己在台上講過有好多家長中意去投訴佢啦!我當時都覺得為佢不值!因為我覺得校長唔係一個容易ge位!佢做得校長,一定有能力有智慧先能勝任!佢亦一定有佢ge貢獻,有值得欣賞ge地方!但都係果句,大家都唔係神,一定會有唔完美,一定會有錯!你當然可以不斷將不足的地方放大!但目的或結果是什麼?點解唔可以團結D去支持新校長同學校呢?換轉係你,你又能做到百份百嗎?將心比己吧!善意的批評和意見我覺得一定有人支持的!不用下下都人身攻擊!

希望大家都能好好善用這裡來互相分享一些開心事!這社會越來越多怨氣了!互相發放正能量不是很好嗎?

Yyfamily    發表於 12-7-12 13:50

Yyfamily, 不要再跟她們嘈了!! 我諗ignore佢地係最好的方法,沒人回應沒反應,還可以點?

peaceofworld    發表於 12-7-12 14:14

嘩!玩咗成日,累死!開始放暑假了!真開心!點解今日咁靜嘅?如果以後日日都係咁就真係天下太平了!

funfun184    發表於 12-7-13 23:31

買野要比錢都唔明?又關沙呂小精神乜事??
‹ 上一主題|下一主題