用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

91網   [複製鏈接]

引用:如果想博沙呂叩門係咪第一輪第二輪的甲乙都

原帖由 kakagilbert 於 12-07-06 發表
如果想博沙呂叩門係咪第一輪第二輪的甲乙都要放第一位呀?
連自行派位都要選第一, 即係所謂1-1-1 先有叩門機會, 其實, 叩入一呂/沙呂既機會真係超微,  家長... 真係唔好抱有太大期望會叩入呢兩間學校呀! 除非你個小朋友有非常優異既學內成績, 或特異功能, 才可有一絲叩門希望。

二, 三志願要穩陣... 我選主風, 沙胡, 蕭小及循理。

kakagilbert 發表於 12-7-6 22:08
好多謝你意見,我都知機會好微,但只心儀沙呂,所以我第二要填一間唔太差嘅小學穩入,另會考多間直私小,希 ...
其實津小, 真係無乜邊間有真正活動教學.
仲有一點要注意, 如果考入直資的話, 係唔可以參加大抽獎的, 但可以於統一派位後, 到心儀津校叩門, 但因為你無左1-1-1的優勢, 一呂/沙呂係唔會俾叩門機會給你的.

bobbi  我接受咗直資,只有參加自行,即只是1, 叩門都可以有1ST IN。  發表於 12-7-7 10:02

kakagilbert 發表於 12-7-7 11:02
慘啦!啲二線唔放第一都幾難入,唔通要放二線尾三線嘅先穩入?
一呂, 沙呂, 培基, 一胡, 朱小 - 放第一, 等運到

主風, 蕭小, 沙胡, 循理 - 放第二, 應該穩陣dd
蕭小, 循理, 沙崇, 田小 - 放第三, 應該都穩陣

梁小就真係怪d d... 放第一, 機會大, 但唔甘心, 放第二, 實唔入.

信義 / 龍岡耀南 / 聖華 / 慈航 - 放邊都可以100%穩入.

引用:絕對是很大壓力....幸好小兒有幸最後叩入一

原帖由 littlecar 於 12-07-08 發表
絕對是很大壓力....幸好小兒有幸最後叩入一胡...好感謝校長有欣賞童真的心....

...
好想知你係唔係1-1-1排一胡?

littlecar 發表於 12-7-8 09:22
是111...一直都喜歡一胡..
其實, 佢表面人人叩都有得in, 實質背後只收1-1-1學生....

我派龍岡耀南, 叩入一呂, 仲有兩間二線.

引用:請問小朋友係讀邊間幼稚園呢?有學其他課外

原帖由 kakagilbert 於 12-07-08 發表
請問小朋友係讀邊間幼稚園呢?有學其他課外活動嗎?

真心話, 千其唔好抱有一絲希望去叩門, 反而填表時, 第二, 第三志願放一d必入穩陣又過到自己的學校, 方為上策。

呢d風頭小學, 幾百個小朋友叩門面試爭8個位... 我估一半已俾左有關係人仕, 剩低約4個位, 你諗一下就知道, 機會有幾微...

講返我小朋友, 幼稚園算出名, 大概參加過六種課外活動, 都係d standard 野...

引用:今年都好多小朋友派黃耀南....+

原帖由 littlecar 於 12-07-08 發表
今年都好多小朋友派黃耀南....

真係非常多, 我識很多派到龍岡耀南的小朋友....

littlecar 發表於 12-7-8 19:41
我第一系一胡..二梁小...三沙胡....明年要再保守...
今年, 梁小, 沙胡好似要選第一志願先可以穩入, 你都咪話唔驚..

littlecar 發表於 12-7-8 21:11
今年系突然多左好多小朋友...預計吾到....明年的家長要再保守...我小朋友無名幼...無獎狀....平时只系參加 ...
我發覺"閱讀興趣", 絕對係叩門加分項目. 小學都非常喜歡小朋友鐘意閱讀.

回覆:91網

其實91有好多放第二志願都可以穩入的好學校, 如主風, 蕭小, 沙循, 田小, 沙崇...

都不是太悲觀的

引用:突然想起,仲有一條,問對小朋友有乜期望。

原帖由 lwah 於 12-07-10 發表
突然想起,仲有一條,問對小朋友有乜期望。
我會問返佢... "你想聽真話定係假話先?"

引用:一胡雖然冇選佢都有得見+,但佢會將有選佢同

原帖由 yf 於 12-07-11 發表
一胡雖然冇選佢都有得見 ,但佢會將有選佢同冇選佢既分唔同既組別。有選既十幾人一組,冇選既二十多人一組。 ...
我問咁多個可以叩入一胡既家長, 都係選佢1-1-1... 感覺佢有少少浪費家長時間law, 要我地d小朋友陪跑..

kakagilbert 發表於 12-7-11 14:36
其實多唔多學校唔係1-1-1都可以叩到呀?

大部份二線都唔洗1-1-1
培基, 朱小都唔洗, 0-0-2 都見有人叩到.

引用:我都想知呀

原帖由 kakagilbert 於 12-07-13 發表
我都想知呀
我唔知係唔係實入, 我只知排蕭小或循理, 或田小, 或沙崇, 有人排第三, 都入到。

引用:+本帖最後由+kakagilbert+於+12-7-15+08:12

原帖由 kakagilbert 於 12-07-15 發表

蕭小定沙循 放第二入到嘅機會大啲? ...
蕭小同沙循今年都有人第三志願入, 所以今年排第二志願係一定入到...

引用:回復+garyz88+的帖子 沙胡名各方面都唔見

原帖由 angiehouse 於 12-07-16 發表
回復 garyz88 的帖子

沙胡名各方面都唔見得好標青, 但都要將佢放第一才有機? 91 網真的愈來愈難玩 ...
我估, 好多住乙明村的家長都好喜歡沙胡... , 跟朱小一樣... 博康及沙角必爭小學...

引用:+本帖最後由+tammy0419+於+12-7-18+13:15+

原帖由 tammy0419 於 12-07-18 發表

真係好複雜呀~~
你呢個排法, 幾乎可以話穩中頭三志願! 不過, 亦有要留意的事項...

第一, 派頭三志願的話, 學校通常唔會幫你寫叩門推薦信, 所以叩門會比較輸蝕。我眼見好多家長, 派第三志願, 自己唔甘心, 校長唔肯寫推薦會, 就破口大罵.....

第二, 小學之間, 為o左不希望惡性選爭, 強者越強, 弱者越弱, 一般都不接受派頭三志願者叩門的, 就算有得in, 最後都係得個吉... 當然亦有例外, 但肯定好少....

所以, 你要問一問自己, 若派第二、三志願時, 係唔係甘心, 係唔係一定會讀?!

引用:前排我有親友到一呂參觀,聽聞一呂高小的學

原帖由 kakagilbert 於 12-07-27 發表
前排我有親友到一呂參觀,聽聞一呂高小的學生英語(特別是講)唔得,請問係咪真嘅呢?有無讀緊嘅家長分享下?謝 ...
一個半個學生於單一次的英語對答, 根本唔可以判斷一間學校的英語水平.... 我看過他們的英語drama 表演, 水平之高, 根本同私小/直小無分別。

SY_Joanne    發表於 12-7-28 00:12

shatin_yau 發表於 12-7-27 11:53
選校=買股票, 要睇業績.......

股票可以隨時放, 隨時改... 屬"錢"可以解決o既問題.

而選校(尤其是津校), 選錯就一世...
‹ 上一主題|下一主題