用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田嘉德麗今年派位...
go

沙田嘉德麗今年派位... [複製鏈接]

回覆:沙田嘉德麗今年派位...

我估連校長都唔知有幾多人去叩門, 更莫講話計到成功率了... 不過, 嘉幼的確係好多沙田一線學校的心儀目標, 而聽講校長亦好有人脈, 時常聽到嘉幼生成功叩到一呂, 一胡及培基等小學... 但課程比較深, 機乎等如P1下學期...

引用:咩話...課程深到機乎等如P1下學期...+

原帖由 anixon 於 12-06-27 發表
咩話...課程深到機乎等如P1下學期...
我覺得只要教得有法, 小朋友係無limit的... K3教得深, 上P1自然可以應付自如... 小朋一有信心, P2-5更加唔洗愁

引用:我朋友就係今年派得唔好既其中一個,點知個

原帖由 fonny 於 12-06-29 發表
我朋友就係今年派得唔好既其中一個,點知個校長一點都幫唔到手,仲好串,佢好嬲! ...
其實校長可以點幫? 除左寫推薦信...  學校其實已經令小朋友裝備左P1下學期的知識同廣普英語, 小朋友競爭力已比很多幼稚園好, 到叩門階段, 真係純粹家長及小朋友既戰鬥。

nelson諾諾 發表於 12-6-29 10:40
我地某馬鞍山私校幼稚園校長除左寫推薦信,仲幫我地打電話比小學校長
其實, 幼稚園校長一定會打電話比小學校長推薦學生, 但將心比己, 一個電話, 最多咪推薦兩三個小朋友. 而呢兩三個小朋友, 通常... 一係成績好好, 一係有待異功能....
但我覺得, 家長要將叩唔到門既責任推去校長及學校身上, 真係有d怪囉.

等如畢業生去見工, 你會唔會將面試失敗既原因, 推落學校及校長身上?!

引用:咁當然都最重要睇小朋友表現啦,學校同校長

原帖由 nelson諾諾 於 12-06-29 發表
咁當然都最重要睇小朋友表現啦,學校同校長都係盡人事啫,我有朋友讀嘉德麗派13志願,學校同校長連信都無幫 ...
無理由, 以我所知, 如果派13志願, 校長一定幫手寫叩門信的.... 但最多寫兩封... 係唔係你個朋友要求好幾封呀?

引用:關唔關成績事?會否成績好就幫成績唔好就唔

原帖由 nelson諾諾 於 12-06-29 發表
關唔關成績事?會否成績好就幫成績唔好就唔幫呢?或者可能係我朋友要求太多吧 ...
我所知, 所有有需要既家長, 校長都幫手寫一兩封推薦信, 當然, 如果派到頭三志願, 校長就講明唔會寫推薦信了... 我覺都fair, 因為可以盡快幫到d有需要同學先...

‹ 上一主題|下一主題