用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網~大家分享派位結果
樓主: sunsunsandy
go

62網~大家分享派位結果 [複製鏈接]

原文章由 issacmama 於 08-6-9 22:00 發表
Yes, I choose Baptist 1st, Ma Wan Kei Wai 2nd.  Thank God that even can't enter Baptist, we can enter Ma Wan Kei Wai.
I am thinking should I knock on Baptist's door.

馬基確係一間好的學校,可以放心比小朋友讀,我小朋友而家讀緊P.1。

原文章由 tramtram 於 08-6-10 10:36 發表
對我知今年自行分配20分都要抽, 除非中途好多人考到直資/私小到大抽獎時無選擇佢掛. 得過估字....

完全正確!我大約3星期前做家長義工時同老師傾開,06-07第1輪是有15分入到,07-08第1輪20分都要抽,等2輪有選佢地做第1志願都入唔到(呢個係我舊年註冊時校務員問我第幾志願派入時八返黎所得知的)。我仔仔第2輪派入。

原文章由 tramtram 於 08-6-10 15:28 發表
聽妳講完驚驚地 tim......

上星期觀校時許校長派左粒定心丸比我地講只要有誠意, 第1 & 2 次都選擇佢地, 叩門時佢會盡辦法幫我地..... 校長好健談好 nice, 我中意咁, 大家有商有量.

...

係呀,關校長好好人好nice。學校重有樣好就係有2年持續性phonics比P.1,2係英文堂比小朋友! 家長都有好多couse可以上包括phonics!

原文章由 tramtram 於 08-6-10 17:28 發表
係啦, 原來學校有得學, 我囡囡自已都有出外學, 如果早d決定到就唔會比佢出外學住, 慳返 $$, 家長有得學我第一個報名.
果日觀校太趕無時間問問題, 要留返 12/7 open day 再問過, 請問妳知唔知 open day 幾點開 ...

openday由1點開到5點,荃灣潮江春樓下有校車接送返學校,每程$5。無記錯4點後就無校車入去。

原文章由 intuitif 於 08-6-12 22:42 發表
Thank you!
另外,中華基督教會基慧小學(馬灣)應排在三名之內嗎?

今年有媽咪話馬基收得1個第2志願學生,舊年第1志願收唔晒。我仔仔係馬基P.1生。
去呢度睇下
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1435356&page=1#pid23151645
‹ 上一主題|下一主題