用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求指教 hys VS mcs
發新帖回覆
樓主: siub_813
go

求指教 hys VS mcs [複製鏈接]

女零運動,喜參加課外活動,希望過著多姿多彩的中學生活。協恩就學術比較谷5測考,加上課外活動,生活就應該過得非常充實。可以長期keep住個mode直到dse,比較難鬆懈。相比瑪利諾就可以輕鬆一點。 但mcs的資訊就比較小一點。  2間都係好學校,女女2間都喜歡,都唔知點揀。
   6    0    0    0

xilihoo 發表於 24-4-4 10:01
我分享一個MCS的樣本(僅供參考),MCS在初中比較輕鬆,重視閱讀,我女說遇到的老師90%都很認真教學,特別 ...
老師怎樣協助外校生適應英語校園生活? 跟原校同學相處應該都會打成一片吧?

回覆 Rpp 的帖子

協恩的確多姿多彩,課外活動又多選擇。我有點擔心佢會顧此失彼。 因校隊訓練都需時,加上密式測驗功課。應該非常充實

xilihoo 發表於 24-4-4 11:19
我不知道學校是有什麼策略或方法,S1班一半原校生,一半外來生,我家沒有遇到相處問題,同學友好。S2分班我 ...
請問高中選科呢? Phy Chem Bio 3科係咪都難入?

回覆 tavia_yy 的帖子

在mcs初中時,老師教書得情況是怎樣的? 學生先備課再上課? 老師都會跟書教定派note?

去到高中,學生先開始發力,追唔追得上? 還是mcs學生本身底子好,所以唔需要特別補底? 但有唔明既地方問老師,老師都會落意教嗎?

mcs是2考1測? 聽講會有大姐姐幫手補習,又或者同學之間會互相補習,對嗎?

回覆 alongcamefanny 的帖子

可以講解下點解數學科會特別著重?  高中讀選科時老師會如何協助學校選科
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊