用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區想跨區
go

北區想跨區 [複製鏈接]

lmcheung 的帖子

以你女成績在這學校是 band 1 中至尾之間。今年這校派位大抽獎好多級70-80 都搏到入鄧x甲x。老師今年話80前後係1/2。

不過以我所知, 自行計, 級50之後揀田xx同李xx自行都唔收。鄧就級頭十先有機會。甲就級20幾好多都收咗。約有十個band 1同學自行入唔到, 派又派得好差。另有幾個同學誇沙田都比想像派得差, 比你做參考。

回復 vincher 的帖子

都不是呀!  我所知有band 1 中, band 2 同學都有, 佢地唔係心頭高架, 都已經避開最hit, 不過沙田學校多, 誇區學生都多, 一樣競爭大呀!

不過講真, 運氣真係好重要, 呢個月撞口撞面大家問下去咗邊間學校, 反而自行連見都無得見嘅band 1 尾同學入咗band 1 頭, band 1 頭同學自行唔收, 抽獎又唔得, 入咗band 1 尾, 甚至band 2 頭, 好無奈與諷刺!!!

vincher 的帖子

係呀!  真係感受良多, 好似打咗場仗咁。

vincher 的帖子

我都讚成架, 如果條件適合嘅話。北區真係太少選擇!

其實自行兩間機會如果都唔得, 仲有抽獎。眼見好多band 中尾同學豪無策略可言都抽到, (自行兩間揀嘅同自己程度脫哂節)。機會其實係一半架。

講一個實例你聽, 今年有個同學級約30。自行揀甲x李xx, 甲有得見但唔收, 李收咗。同班同學成績差一半, 去到級70幾面試機會都無反而抽入咗。

佢媽媽好難過認為做錯咗。策略上我認為佢媽媽無問題, 輸運。

pangivan  既然自行選甲X 李XX ,其中一間收也不要後悔. 何況中學係靠自己. 成績不好比你入鄧X又如何. 唔通唔洗努力.  發表於 12-8-27 12:04

至於誇沙田區, 今年有個同學派得好差。唔知派咗邊間, 不過佢係第一個出班房, 有主任副校陪去禮堂揾聽緊講座家長。通常係派得差就出先, 有d仲喊哂。 總之誇區就會多選擇,但都講運氣。

我所講無衝突架。自行第二以咗,你就無得抽獎搏你最鍾意嘅第一。

唔知。個別學校點做無人知。

升跌band 一般都係"邊緣人" !
‹ 上一主題|下一主題