用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女vs瑪利諾
go

聖保羅男女vs瑪利諾   [複製鏈接]

回覆 medicine 的帖子

麥當勞道出offer前後,會有一連串 "SPCC V 其他名校神校"嘅po,然後結果總係 "揀SPCC啦! " 嘅 reply。

大家明嘅。

Sheep06    發表於 20-3-20 18:43

回覆 02413124 的帖子

有啲女校管得嚴,難識男仔有啲女校管得嚴唔嚴,都有男校爭住識

故要睇係邊間

回覆 IloveJJ 的帖子

男女校一定好過單性別學校,so far 只喺 “SPCC 對 單性別名校/神校” Po 見過。無乜聽過林護、培正、荃官會‘一定好啲’嘅結論。有嘅請各位指正。
用個別例子證明某校嘅男/女唔好,唔知幾有代表性。如果個個MCS都李嘉欣,咁李嘉欣就唔係李嘉欣。

正如喺讚SPCC‘一定好啲’嘅時候,唔需要講位位都梁美芬、譚惠珠一樣咁educated。

回覆 02413124 的帖子

喺EK係比較誇張。不必太受網上風向影響。

回覆 ABC-DAD 的帖子

交通係阿女做用家。佢manage 到咪去。

搬屋係全家嘅事,當樓主一家人去決定。

其餘無補充。

都係為樓主,不必動氣。

回覆 fatman69 的帖子

MCS 以津校嚟講,有咁嘅平均成績,難得矣。

心態決定境界。大池也好,小池也罷,認識自己,不自滿也不自卑,或許比幾多星星更有益。

回覆 velma 的帖子

早年有疑問係正常反應。平均數一為強調走勢,二為免直接同直資比較。

然呢幾年嘅平均都睇到,有高有低下嘅大概。夠唔夠好就各家自行判斷了。

回覆 velma 的帖子

早年無5率係有啲fishy嘅

回覆 gundamx 的帖子

普遍嚟講,有收男仔嘅學校係比女校較多攞科學獎。

回覆 hkpapa852 的帖子

回覆 hkpapa852 的帖子

The disposable income here is just simply the annual income less mortgage payment/rental expense, for comparison between DSS schools regarding the net tuition fee paid as a percentage of what the family has to spend.

There are different factors affecting affordability of families and we can add many more. What I use here is what you suggest in case setting.

"Disposable income" in this context is not what SPCC is used in its remission formula.

For SPCC' s case,

Principal residence value 唔計入資產

其他物業value,扣除未償還按揭,超過50萬元部份按10%計入收入。

回覆 Ming_Tse 的帖子

佢份學費減免申請指引有講。

投資收益(銀行存款利息、股息、證券買賣收益)要申報的。

https://www.spcc.edu.hk/f/page/1085/4851/General%20Applicant_%20Fee%20Remission%20Scheme%20Brochure%20(Chi).pdf

Ming_Tse    發表於 20-3-30 14:03

回覆 Ming_Tse 的帖子

不如真係send封email 問吓。佢個checklist都無呢啲嘢~
‹ 上一主題|下一主題