用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 李嘉欣兒子入男小拔
樓主: Twinklecar
go

李嘉欣兒子入男小拔   [複製鏈接]

回覆 bboo1 的帖子

李小姐都應該係搏盡去谷個仔,但佢公開曬個仔的嘢,如畫畫獎,都係人有佢有的一般嘢。
不過無所謂,佢仔識投胎,其實成世人已經係 taken care of,就算唔識字都會生活好好...

父母係富豪、高官、名人...係會幫到小朋友升學,呢d好明顯。大家想吓富二代、官二代、名人下一代讀乜嘢學校就知。

唔好講李小姐,風帆的李麗珊個女都讀St Paul Coed。同朋友講起,有人覺得佢為香港體壇有貢獻,咁都好應該,咁又公唔公平?做好自己,無想咁多,呢樣最實際。

hppa    發表於 16-12-18 02:07
lui  佢可以afford$3000/hr 私補.個小朋友點會唔得?最多大家問為你富二代不是自己.個D質疑個小朋友能力的post 真   發表於 16-12-16 09:54
lui  我自己認為佢地有的資源比我們多百倍.入到名校何以不是自己本事?一定只有關係因素?   發表於 16-12-16 09:52
abby0624  認同。世界冇絕對公平呢回事,唯有做好自己最實際  發表於 16-12-16 09:19

回覆 786 的帖子

唔知亞松個仔會否步佢大女後塵,升中轉校或出國。
父母拍膊頭,可以去到好學校,但書始终要自己讀,這是香港可愛之處。望吓南韓,崔蜜友個女係名大學,唔使做功課考試。係美國,薄瓜瓜被牛定劍趕走,可以直入Harvard。這些應該唔會係香港出現。

回覆 Soundervolt 的帖子

佢女的個案證明識投胎,真係好重要。
除非亞蟲臨老敗晒副身家,否則佢d仔女叻唔叻都好,成世人都all set了。再下一代就難講了。

siden    發表於 16-12-31 20:56

回覆 Soundervolt 的帖子

這個當然啦!但如果家庭咁多資源,乜嘢學科、語文、體藝,名師一對一教授,手到拿來,都讀唔上,怨得邊個?
讀書要讀得出類拔萃,係講天資,但一般好,中游,肯努力唔會唔得。
‹ 上一主題|下一主題