用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教如何令小孩有上進心?
樓主: homeuser
go

想請教如何令小孩有上進心?   [複製鏈接]

其實上進心呢樣野,係天生定係後天催谷的呢?

可能真係有d係天生,有d係要引導。

我明樓主講也,你想小朋友做也野、學也野都認真和用心,吾好hea住。這個要求吾係吾合理,小朋友亦能做到,但你個時間表就吾可以緊湊,要比佢合理時間hea和玩。

壓係短期有用,長遠係要佢都明白,有同感,還便學就吾好hea,佢先會做。

吾係真係你一行開,或者過幾年,就反抗。

果位前網友係好熱衷分享,有時言論比較激,但呢個世界就係有吾同性格的人先至精彩,我都鍾意睇佢d野,佢消失左係可惜。

另外,有人想睇佢fb,都係欣賞佢,無惡意的,又未至於侵犯私穩吧

講起減肥,我一向瘦底,但人到中年,近來真係似「吹漲」左。

可惜黎天王的靜坐減肥法係笑料,係真就好了!

睇到呢刻,樓主女女只係小二,160幾人考10幾,有做班長和風紀。即使你覺得佢態度唔夠精進,點都無理由去到你講的眼淚收場、發晒癲、扯晒火。

你咁樣的反應,長遠唔係辦法。除非佢年年成績好,無事無幹,唔係人都癲。

回覆 greentea000 的帖子

都係ga,我女本來都鍾意做prefect,但後來發現 ice cream sale和 hot chocolate sale的日子,prefect要維持秩序,無得買,當堂唔同唸法。小朋友始終有佢地的角度。

greentea000  咪係囉,咪話咩成功感,根本係苦差!  發表於 17-2-28 20:44

回覆 homeuser 的帖子

老師,又點同呢! 亞媽係最錫自己的嘛,當然親疏有别。

嘩,乜咁悲情!其實你亞媽在鬧你之餘,係咪無表達為你好、好愛你,所以你咁反感?
我女同级有個女仔,已經係考頭三,但聽聞test、考试mock卷(係唔計分的卷)做得吾好,就打到飛起。不過佢亞媽平日係睇得出好錫好愛護,個女仔so far都好乖、好受呢套。所以係咪你媽情感配套不足,所以先咁樣。

你的回帖,真係值得大家反思。

我對我女要求好高,但尊重、支持、愛護和自由度都好高,基本上好少大鬧。就算有嘢做得唔好,都係我地一齊想辦法點樣做好d。我希望係佢心目中,永遠都係我和她 vs 全世界,唔係我同佢處於對立。

回覆 homeuser 的帖子

你女仲細,你而家再調整方法都吾遲。個個小朋友都吾同,做父母都係邊做邊學,你聽完大家意見,有改良的心已經係好開始。

回覆 little_yolky 的帖子

有同感。望子成龍,父母對小朋友的未來一定有憧憬。但梗係同佢一齊走過每一段,陪佢奮鬥和為佢打氣,有意義過㩒掣fast forward到佢大學畢業、事業有成。
結果好重要,但過程都不可少,親子感情就係咁樣積累。

greentea000  控制好力度,兩手抓!  發表於 17-3-8 10:53
‹ 上一主題|下一主題