用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四仔發脾氣時,自己打自己
樓主: angel-papa
go

小四仔發脾氣時,自己打自己 [複製鏈接]

如果學校功課多,你仲加嘢比佢做,要做得好晒,辛苦返學一日到晚先有15-20分鐘玩鍾意玩的嘢,真係好depressing。

你係好意幫佢,但都要睇佢心理健康。

回覆 angel-papa 的帖子

睇佢反應咁激,你都要適度調節。多d同佢傾計,始終打自己呢類屬自殘,唔係好健康,怕會escalate。

angel-papa 發表於 20-11-11 16:42
我都知道,所以我都有啲擔心⋯

唔急在一時,試吓幫佢搵樣佢鍾意的運動,比佢宣洩壓力,同埋無咁易掛住打機。

如果你都鍾意玩,仲可以一齊玩,好親子。

回覆 angel-papa 的帖子

佢聽你講完,唔打自己就好了。人人都有frustrated的時候,學懂如何面對和排解係好緊要。佢仲細,你地感情好,可以好好幫佢。
至於電子產品,呢個年代的小朋友好難唔用,睇YouTube亦有有益有趣的嘢,唔沉迷就得。但online game你就要小心,到大d,同學會約一齊打,日日到時候d細路好似賭仔三缺一等佢開枱咁,到時就麻煩

ar_mak 發表於 20-11-18 16:40
你真係未見識過咩野叫做爛賭。

3缺1果陣,抽起成份索子,打3隻腳。

一個人爛賭,自己喪賭,係佢自己選擇,話知佢。但有d人成日約人一齊打,細路哥重視朋友睇法,呢d先煩。

你記唔記得我以前有呻我女打波無心練,浪費學費和時間。最近佢轉了態度,非常用心,進步很大。點解?inspired by a friend。見賢思齊!

ar_mak 發表於 20-11-18 19:08
我又未必咁睇喎。我個女打左兩年波,個個星期都係行行企企發下夢,一個鐘頭痾3次尿,唔係痾尿就番黎問我拎 ...

亦可能係coincidence,咁啱佢突破樽頸,又遇到一個打得精的朋友。我都唔敢講一定係咩因素。

ar_mak 發表於 20-11-18 21:14
我自己都係從細打波出身,知道球場係英雄地,知道球員只要受傷,起唔番身,就係立即換出搵人頂上,或者以後 ...

唔關打波事,我女一向算多朋友。佢性情比較好,無一般女仔的小毛病如小器、嫉妒或者講人是非。呢個係天生,有時我見佢對朋友的真心,我自問小時候都唔係咁高潔。

ar_mak 發表於 20-11-18 22:03
如果擺左你個女落女校呢?

PS:我係誠心咁去想聽下你意見。

我有偏見,因為我讀女校出身,見過唔少女仔的陰暗面。

我都人到中年,仲記得有d同學真係衰到不得了,做到好出面。我覺得果d女仔如果係男女校,有異性在,顧及形像,可能未必會擺明咁mean。

回覆 ar_mak 的帖子

又唔係去到欺凌咁嚴重。其實一個人性格開朗,讀書唔錯,運動唔錯,唔需要話去到首屈一指,都會聚到一班朋友。朋友多就無人會蝦你。
但你日常生活中,會見到唔少唔好的行為,唔少負能量,果d都會污染心靈。

你講到英雄地,係真的。成績叻,運動勁,當然會被同學讚賞。

回覆 MrBeast 的帖子

其實都係 total package,分數係緊要,學生本份就係要讀好書。但除此之外,仲有好多嘢需要學。

ar_mak 發表於 20-11-19 09:13
性格開朗,讀書唔錯,運動唔錯,三樣夾埋有齊就唔算係簡單。可能呢個係以整個人生去計算,會係一個最佳位置 ...

呢3樣係需要有,亦好多人有。栽培小朋友,唔應該滿足於“佢考第一”,“佢奧數比賽攞獎”。呢d係當然係好,但亦只係一部份。

ar_mak 發表於 20-11-19 09:23
不過我好清楚呢個只係幻象。

今時今日,我拎出我當年既小學成績表,加上學校運動會既全場總冠軍獎牌。。。 ...

係你keep唔到 ,如果你16歲某樣運動係全港總冠軍,又唔同講法。

香港游泳的港隊女將,好幾個攞full scholarship去美國大學,都係大學recruit佢地,唔使煩報大學。

ar_mak 發表於 20-11-19 10:02
你講句KEEP唔到就緊係易啦~放棄係好容易,隨時都可以!

PS:有次踢D細路踢波打比賽,有個阿媽見個 ...

你講得啱,放棄從來容易。但如果有d嘢值得做,頂一頂捱一捱亦可以。

美國大公司好鍾意請名大學玩sports叻的畢業生,部份係鍾意佢地捱得刻苦訓練,又有team spirit。

我都好現實,我希望佢感恩我地的付出,唔係講物質回報,就係要佢好愛父母。
有時我都會同佢講:「你就好啦,你父母咁錫你。」佢就係度笑

MrBeast 發表於 20-11-19 17:58
冇serious 玩過sport 係唔會體會到運動員心態,不過e加個個都請私人教練,同補習冇乜分別 ...

而家父母係好肯栽培小朋友,但運動玩得精,同讀書一樣,唔係使錢咁簡單。

點解唔會發生在top player身上?

都要睇個球手幾多歲,始終小朋友唔同大人。有d10歲好勁,過幾年就唔見影。
有時小朋友由8、9歲已經經常打比賽,一個星期練幾日。咁樣密集式訓練和比賽的生活,少d興趣都會burn out。

小寶貝兒 發表於 20-11-22 16:08
我細個都係讀女校,後來中三比人篩左出來轉去男女校,即時覺得輕鬆晒。
女校既環境總係比我覺得好壓抑,所 ...

Same here。我都係決定比亞女走另一條路。

唔係話女校唔好,佢都有好的地方。但potentially要付出的代價太大。唔值得。
‹ 上一主題|下一主題