用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要成功考到小一,K3真係要學得咁深?
樓主: 甘恩
go

要成功考到小一,K3真係要學得咁深?   [複製鏈接]

Cable個節目話元朗定屯門間幼稚園,每星期默書和測驗,個校長係咪痴咗線!?

教得深都算,可吾可以教d有用、有意思的野。

小朋友也都未識,要串深字,幾時串到果幾個?真系好不知所謂。

kufubaby  認同! 我唔明點解要教不同青蛙的種類, 為咩呢? 你話狗啊貓啊咁常見學左係街見到識得叫個名係邊到國家品種都有益D. 青蛙? 去水塘都唔會捉到啦  發表於 14-1-10 01:10

回覆 naughtybj 的帖子

睇到青蛙分類,真系笑左出黎...

回覆 JE0608 的帖子

其實數系可以操的,你日日谷小朋友,他真可以做到好深好難。

但他無興趣,吾明,一吾操就吾記得晒,只系浪費金錢,時間和辛苦左小朋友。

rainbowcov  仲有最終有一日會爆煲!  發表於 14-1-9 13:27

回覆 hknote 的帖子

教和谷之間,是有個微妙的分別,家長應該感受得到。
教係一定要教,只要我小朋友有興趣,好似太空人,佢一路問,我一定奉陪到底,真係會講到幾大行星,外太空無重,所以要著幾百磅的太空衣...但只係志在比個concept佢,比d exposure佢,無要佢記得d生子,更吾會要佢串字。

到最後,佢記得" We are not alone." ,又有繼續尋根究底的興趣,我就好滿意。

回覆 jacklynfok 的帖子

應該吾係寶山。

我小朋友今年考小一上半場差不多考完,我覺得學果d深字同青蛙分類,一d用都無,搞課程的人根本壞腦。

下半場叩門係點,未知,但我真係吾信串果d字、學果d嘢,會有用。

大家咪講大話,問吓自己幾多歲識串precipitation, evaporation 同 condensation.

immaculateheart  about form 1 la  發表於 14-8-6 13:50
kufubaby  我答: 我宜家都未識(唔用就俾返曬老師啦), 開個word我就識, 打個大概就有auto correction  發表於 14-1-10 01:17
lauwingtai    發表於 14-1-9 10:56

如果吾使串,吾使抄寫,吾使小朋友記,只教概念,無問題。

其實即使外國人解释呢d概念比小朋友,都系用淺字去講,吾會用呢d甘冷門又吾常用的字。

呢d深而無用的名詞,系中國人先當寳,5歲學黎做也?轉頭就吾記得。

回覆 kitmantsoi 的帖子

會用佢同樣的淺字去解釋,但吾會highlight果d深字,列為vocabulary(在電視看到書上寫)成為key takeaway.

用Wind, rain, cloud, sea去教,用simple sentences去講清楚,仲有效,教evaporation, condensation, precipitation 係多餘,仲當vocabulary 咁highlight。小朋友大把有用字未識。
Water cycle係常識,應該學,但點樣學、點樣教,大家心裡有條線。

其實係有d深咗,但佢地都大約get到個idea,水係循環不息。咁就夠,為佢地大d鋪咗條路,再學上去。

其實都係大家傾吓,你覺得小朋友ok就ok,無也所謂

其實係,跟住興趣教係好effective,但就真係吾好逼佢地死記同串字。
見到個細路用紙巾抹眼淚,真係好心傷,5歲啫,做功課啫,人生日後大把嘢愁,細個盡情玩同笑。

四隻貓  同意.如果佢有興趣, 教同學深入一點也沒問題.但學到喊就好無謂了.  發表於 14-1-9 14:12

回覆 lyhv 的帖子

吾會,系度甘多年,都系大家分享吓,睇吓點樣可以為小朋友再做好。

自由社會,大家都可以選擇點樣 raise 小朋友,無父母會跣自己仔女,大家交流吓!

lyhv  thank you for your understanding!  共勉之!   發表於 14-1-9 15:46
‹ 上一主題|下一主題