用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 感覺亞仔有啲委屈,點做好!!
go

感覺亞仔有啲委屈,點做好!! [複製鏈接]

咁除咗練波,你仔日常係咪同佢一齊玩?

你最錯係一直叫你仔讓佢。有d人,你讓佢佢會心懷感激。但呢d人少,多數係得寸進尺。

回覆 CYWYBB 的帖子

如果只係隊友同埋放學一齊去補習,而唔係日日一齊玩,一齊小息、吃飯的friend。容易做好多,同教練講唔好一組,放學亦唔使一齊去補習。甚至可以改日子,佢逢一、三,你仔二、四。
會動手推朋友,自己一定無錯,歪理多多的,根本係少年丁蟹,避開算啦。

你仔對朋友無理的行為,會強烈表示不滿,有是非感。話以後唔想見到佢,想delete佢的whatsapp,係懂得保護自己,stands up for himself,呢d都係你教得佢好,佢慢慢成長後,會懂得對壞朋友和爛桃花企硬。

CYWYBB 發表於 20-11-27 12:13

前幾日又要打冰球,我叫亞囝去完補習社之後同埋個同學一齊 ...

佢把口係刻薄d ,不過同蝦你個仔比,呢件算小事。

其實初中的男仔唔細唔大,有d係鍾意語出驚人,覺得好有型。唔講粗口淫褻嘢,唔係太惡毒,就當聽唔到算啦

係咪我理解錯誤,個男仔話人脂肪多,串人肥?就咁既意思?

如果係真,呢個真係算輕微wor。

Yanamami    發表於 20-11-27 14:29

CYWYBB 發表於 20-11-27 15:31
我知依樣唔係咁大件事,但見親佢十次十次都串我個仔,咁我不在場會點?做媽媽會心痛㗎!
...

佢試過2次暴力對待你仔,明顯唔係好朋友的材料。呢樣係最主要。

至於同學之間互相取笑,可以係玩。不過重點係“互相”。如果你仔都係串嘴之人,咁大家拉平無所謂。但你仔唔出聲果種,長期被人批評,咁就真係好打擊自信。

gracelam 發表於 20-11-27 22:35

宜家中學生及朋輩間真係好多互相挖苦,嘲笑,甚至粗口來 ...

可能個男仔覺得自己對住Auntie咁講嘢,係好風趣

對住青春期前後的細路哥,只要佢無惡意,d無傷大雅的廢嘢,唔好會太上心。

Yanamami    發表於 20-11-27 23:38

唔使出手。
講真,一係就唔同佢玩。繼續同佢見面,就唔使客氣唔使嬲,直接串番佢。唔好忍。人善被人欺,千古不變定律。

你同你仔講,三人行,必有我師焉。你個同學口舌招搖,幾克人憎,千祈唔好好似佢咁,呈一時之快令人唔開心。
‹ 上一主題|下一主題