用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校 ...
go

有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校   [複製鏈接]

本地的international kindergarten和IS的幼稚園有着本質上的分別。認識幾個朋友的孩子,有着種種不容於傳統學校的「問題」,都能在幾間IS過着愉快的學校生活,所以為小朋友選校要小心。

回覆 ethanmom2012 的帖子

不如開名。

cocokan2004    發表於 16-11-19 18:24

不過,對4歲小朋友的小小行為問題,罰佢、搬開佢、要佢去第二度企,其實都唔一定可行。可能傷佢自尊心,佢可能爆喊碌地,可以討厭上學。如果老師處理到佢朝朝唔肯返學,仲難搞。

唔認識你仔仔,唔敢講有無乜嘢先兆,但你講佢的行為,真係唔係咁嚴重,好多時大d就會跟番social norms做番好。如果而家學校容唔到佢,轉校都係好事。

回覆 chanmeow 的帖子

有乜所謂,咪話街邊求其一個大陸人的評論唔值得理,就算親戚朋友都可以有唔同想法。
你覺得IS好,佢覺得IS廢,佢走寶,由得佢lor。

torunpoland  well said.  發表於 16-11-19 00:07

樓主有睇過上堂 video,甘小朋友的表現有幾騷扰呢?可以自控但選擇唔乖,同唔可以自控係唔同,呢樣要搞清楚。

4歲仲細,細心觀察佢。如果佢係故意曳,係要軟硬兼施去教佢。舊年我小朋友果班有一個同學有影子老師一起上課,我唔清楚佢具體情況,但佢的行為、反應和眼神係明顯睇到分別,唔到家長唔發覺。
你上來分享,網友萍水相逢比d意見,覺得有用就聽吓,否則都毋須介懷。

但看網友反應,多數都係覺得要罰,這個反應其實有點出乎意料。

一個無智商情商問題的4歲細路哥,罰到佢乖,其實好易。而家IS版都這樣,社會思潮真係唔同左。我對其他人點教仔,從來係尊重,但唔好miss big picture,你去得IS,就係求一個空間。

torunpoland  去IS就係求一個空間。金句!  發表於 16-11-26 09:37

回覆 Monstereasy 的帖子

教導係必要,但4歲始終唔同8歲、10歲。小朋友腦旬未生埋,係需要時間學習,唔係即時可以perform。如果佢聽得明道理,控制到自己,慢慢佢會做到。
容許小朋友在一段時間內重覆犯錯,是愛的一種。

ethanmom2012   我好認同. 佢唔係吸收唔到, 但係要俾時間佢做番出嚟.  發表於 16-11-28 14:11
annie40    發表於 16-11-27 10:08

好消息,祝福樓主仔仔在新學校有一個快樂的學習生活。
小朋友,你愛佢、你栽培佢,佢係無盡可能。你嫌佢、离棄佢,佢係一個負累。新一年,繼續毋忘初衷,當初從醫院抱番屋企,就是希望她健康快樂。之后期望的一切,都是盡人事、聽天命了。
‹ 上一主題|下一主題