用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 曾經為考小一喊過既入黎互相支持下
go

曾經為考小一喊過既入黎互相支持下   [複製鏈接]

而家考緊的,多少當局者迷。好難勸唔好唔開心,但其實真係唔使咁悲情。

好多人真係大抽獎,派乜讀乜,教得好,仔女免費讀書、就近上學之餘,一樣中學上band 1。如果你覺得而家痛苦到不堪,呢個真係你自製的無間地獄,無需要的。你識得行番出來,天朗氣清,闔家歡樂。

回覆 hosinai2012 的帖子

學術好,考直私唔得,仲有叩門,大把機會,邊間名津唔愛才?
唔好因為一時挫折,就睇唔到小朋友的大優點,加油!

回覆 hosinai2012 的帖子

其實小朋友讀得辛唔辛苦,有無留白時間,真係睇小朋友資質和家長的安排,唔一定和直私定官津有關。
至於坐唔定,而家到叩門有成半年,到時大d又會定d。

回覆 happynewyear16 的帖子

直私都係一間間,好似德望和聖心私小,你唔可能期望佢比名女津如St Mary或Marymount輕鬆好多。
就算係新派直私,亦唔係間間好輕鬆愉快,可能初小好d,但有d家長一樣補到行...

Tintin926  Marymount係好輕鬆喎,Maryknoll就唔係  發表於 16-11-10 19:31
‹ 上一主題|下一主題