用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際小學需要補習嗎?
go

國際小學需要補習嗎? [複製鏈接]

補習係有需要,定唔想蝕底,人補我補,係完全唔同的情況。我小朋友無補習,但人地點做,係各自修行。

唔計學費,補習會佔用小朋友頗多時間,時間咁用是否值得?如果有名師,可以啟發到小朋友,突破一d樽頸,咁真係好值得。但好老師難求,求其補吓,就不如算啦。

回覆 964000 的帖子

剛看到關詠荷的訪問,據報導,她表示她的女兒中英數基本野都有補,但強調自己不是虎媽...
小朋友放學回家,扣除吃飯、洗澡、hea玩1小時和8、9個鐘的睡眠,一日剩餘的清醒時間,就係3、4個鐘。如何用,時間花在哪裏最好,是一個很重要的考慮。

外國人數唔好,教學無咁嚴謹,係一般人的感覺。自己的經驗係教學風格唔同,我女過去幾年的數學老師有男有女,有華人有鬼佬,都很好呀。

回覆 hkparent 的帖子

普遍認為华人或者亚洲人的数學比外國人好,這個可能係事實。但那個数學,大家其實係指運算。運算只係佔整個数學范畴一個部份,并非全部。
過份重視運算和操卷,而唔係學習如何問問題、解决問題、现實生活應用。學而不思,真係好可惜。
‹ 上一主題|下一主題