用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績表每科每part成績排名
樓主: joetsang
go

成績表每科每part成績排名 [複製鏈接]

引用:學校係成绩表上每科每part都有寫排名,但總

原帖由 joetsang 於 15-07-03 發表
學校係成绩表上每科每part都有寫排名,但總排名除頭5名外冇寫,本人感覺以前只寫總排名份成績表較好睇,因 ...
小學都逐舊排真喺多鬼餘.  中學都喺以那科總成績排喇.  
小學就搞啲咁嘅嘢?  小朋友之間冇争名奪利之心先奇呀!  學校都唔知乜居心? 完全冇在小朋友心理諗

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-07-06+發

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-07-06 發表
分得太細太死,對小朋友弊多於利,仲要印落成績表,我就唔會感謝囉…
就算係呈分,都唔應該迫得孩子太緊, ...
well said.

列到咁細項. 只感百害而冇1利.  就算呈分又如何.  都唔需要打開肚皮比人家看.  讀咗6年小朋友幾多料子唔知咩.  學校咁做只有幫倒忙. 家長

引用:Quote:joetsang+發表於+15-7-3+22:08+學校

原帖由 hkpapa852 於 15-07-06 發表
其實分科排名次本身係一件好事, 可讓家長更容易掌握日後呈分排名.
但如同分都有唔同排名, 就真係無謂
連默書都細分名次. 取高分大1把人可以. 真心請教 排名次排到咁對小朋友有何幫助?

回覆:joetsang 的帖子

喺小5,6先細分?  還是小1已喺咁做法?
咁當初有冇向學校反應?

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+15-07-06+發表喺小

原帖由 joetsang 於 15-07-06 發表
新款成績表第一次見,應該全校都係咁
嘩... 學校突然改例. 有冇事先講比家長知?!  咁搞法..  比學校玩死

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-07-06+發表

原帖由 joetsang 於 15-07-06 發表
我打算如果聽日要叩門會試下要求學校print 過張冇排名,或有加總排名的成績表,因為仔仔總排名唔錯,係有幾 ...
預祝你仔仔派到心儀中學.

‹ 上一主題|下一主題