用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田曾肇添和Maryknoll
go

沙田曾肇添和Maryknoll [複製鏈接]

我係maryknoll 出身, 地區名校及傳統名校既學生性格唔同,focus 既野唔同, 睇你想要d咩. maryknoll d 人英文普遍非常好, 我中文小學升上去, 當年追到我氣咳, 有一段時間好自卑tim. 不過除左英文好, 其他科目同出面分別唔大.

推薦你睇呢篇, 睇完覺得作者寫傳統名校寫得好中.

http://thestandnews.com/society/ ... QffujTXnm4.facebook

尤其是佢話 " 咁個network既架構就往往係,嗰個階層既就同嗰個階層既同學去network囉,你係普通人就同返普通人network囉"

王家爸爸 發表於 15-3-19 10:37
最主要考慮因素:
1。小朋友好鍾意睇書同考試,如果係就選擇沙田曾肇添。
2。小朋友英文程度高,如果係就選 ...
同意mcs 唔谷, 學生全部自發, 無人逼你做卷, 無人逼你溫書, 唔多測驗, 靠自律.

王家爸爸 發表於 15-3-19 13:35
文章寫得唔錯,但係唔係全部同意。例如第一點:名校係倒模,我覺得不能以偏蓋全。

無錯,地區名校,例如鄧 ...
咁我都同意, 名校裡永遠唔係成績大哂, all-round 既人先係最叻, 個時有個同學係籃球校隊, 再加鋼琴小提琴8級, 同時係學生會主席!  好多人音樂或運動好叻, 同時成績唔輸蝕!
‹ 上一主題|下一主題