用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? ...
go

小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? [複製鏈接]

我打去教育局問, 如果個小一申請表格個號碼係好後既,根本冇機會參加抽籤!!!!!因為前面細號碼既人都已經抽晒該小學放出來既名額。
   0    0    0    0

我聽好多家長咁講,我先打去教育局問既,我相信係事實,個號碼即係小一入學申請表編號, 比如有一批人抽0001小學, 咁教育局就會將個批人既申請號碼由細號碼抽到大號碼, 直至抽完D學位為止,剩返個D應該係育局配學額俾小學咁配既,唔係抽既。

即係話當你係自行收生個時填既個份表個號碼就已經注定你既成功率。D家長話係號碼越前越大機會。

[quote]原帖由 BBTWIN 於 09-6-9 17:33 發表
點先知自己係前定話係後呀

好難知,因為D家長會跨區申請架。所以你唔會知自己個號碼係排第幾?

回覆 1# waswinlmo 的文章

ME TOO, 第8志願,我 一心一意報既學校,抽唔到, 但係第D家長唔係一心一意既都抽到,所以教局呢套所謂抽籤方法根本唔公平,號碼太後既根本冇機會!我都以為係第一志願既表格同一時間抽,點知佢地咁低能!!!

回覆 1# shan999 的文章

我或者大部份家長一直都以為係你所講咁樣抽, 依家先知個政府有幾低能!!!

回覆 1# j63 的文章

咁你最好打去教局查詢,聽講可以書面申請要了解抽籤過程架。

回覆 1# MariaTsui 的文章

在此提醒各位家長,如明年仲要玩呢個遊戲,請搵定直資或私校先。

回覆 21# thomas_dad 的文章

校網不同,又有人跨區申請,很難核對架,你地自己打去教局問啦,我對香港既教制就心灰意冷架啦。

回覆 1# Geni 的文章

邊個想將d時間浪費係公平唔公平之上????當我知道同校同班同屋苑既同學仔當中,得我女女派唔到呢間學校既時候,你地又知唔知我有幾痛苦??仲要有d家長唔係從一而終選擇該校既! 當我女女知道佢既同學仔都係呢間小學一起讀書,而佢唔係既時候,你地知唔知我女女有幾唔開心???如果全港第一志願選同一間小學既表格全部一齊參加抽籤既話,我相信我唔會係道呻!!!!!

回覆 1# Sindy 的文章

如果你既號碼(我唔肯定係幾時俾既號碼,)係後面既,你唔會有機會參加抽籤,因為前面既號碼已經囉晒該校既名額啦,明未????

回覆 3# Geni 的文章

我地係女女面前都好控制自己既情緒, 並無係佢面前講某小學既壞話, 反而我地仲要安慰返佢既情緒,我都已經積極咁去叩門,要做既都已經做左,依家係等運到。開始我都唔相信教局係咁唔公平,忍唔住打個電話去了解下,原來係真架。

回覆 2# Sindy 的文章

實在我唔想再提教局個個名啦,你自己上網搵教局個網頁,有個電話可以查詢抽籤既方法,接電話個女士係咁同我講既,希望我冇理解錯誤。
‹ 上一主題|下一主題