用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 師兄師姐們,你們有甚麼升中策略嗎?
go

師兄師姐們,你們有甚麼升中策略嗎? [複製鏈接]

michellebaby 發表於 18-9-18 13:16
直資除睇成績仲要睇埋學生的面試表現, 但如考級三十幾到四十幾, 那肯定是 Band 1 學生了! 這幾年考呢個 ran ...
呢個名次,有什麼直資 / 津中 (自行)可選擇?

michellebaby 發表於 18-9-26 14:12
因為我的小朋友係女仔, 所以我直資及津校都只留意過女校, 你的小朋友係男或女孩子?
但小六開學後學校會有 ...
我個是仔.想問下小五升小六的暑假,有冇interview / related activity 要注意?
學校有support太好!有沒有mock interview / group discussion practice?
Thx

michellebaby 發表於 18-9-26 14:12
因為我的小朋友係女仔, 所以我直資及津校都只留意過女校, 你的小朋友係男或女孩子?
但小六開學後學校會有 ...
12 月先見老師,10-11 月唔係要submit form?

michellebaby 發表於 18-9-28 09:36
我指12月考完試會有得見老師問意見!原來你仔仔而家小五,咁放心啦,小六開學無耐學校就會有時間表解釋清楚 ...

唔該曬!

manman333 發表於 18-12-1 16:48
我兒子今年上中學, 級名次在40-70游走, 入他區b1b中學, 自行入。
你長期在30-40這名次, 放心, 直資, 自行 ...
但如果表達能力一般,直資會收嗎?
‹ 上一主題|下一主題