用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯元天DSE2021
go

屯元天DSE2021   [複製鏈接]

回覆 iwrps 的帖子

屯門好似得馬可賓有,同往年一樣,都係得估估下既報告。另外連狀元中學都未有。

https://www.makopan.edu.hk/CustomPage/92/2021%20DSE%20Results_c.pdf?v=202107211009

hkc3 發表於 21-7-21 17:25
回覆 iwrps 的帖子

屯門好似得馬可賓有,同往年一樣,都係得估估下既報告。另外連狀元中學都未有。:callme ...

想問下馬中佢話cores 有8x%(去年仲91%), 咁係咪可以理解33222都應該有8x%呢?如有咁點解唔直接出哩個比率呢?!

仁愛堂田家炳:

https://www.yottkp.edu.hk/download/document/202107220918101277119-2112929927.pdf

屯官尖子考得好好

https://www.facebook.com/tmgss1982/posts/2237443876391636

ikenmak 發表於 21-7-22 18:33
田中穩步上升,不出3年成為4大之一應無懸念(個人認為某校會退下來被取代),田中真係越來越勁,沒有水份 ...

好大膽嘅預測 另外雖然我唔喜歡馬中,但係睇表面數據馬中都好似好好成績,有個best 5有32分。同埋哩兩年馬中應該收到好多好好成績既學生,此校非常受屯門區家長歡迎,我覺得大抽獎應該比梁銶琚更難入。例如今年大抽獎band1生收唔哂,我小朋友學校第一志愿入唔到,反而有一位第二志願入到田中。

回覆樓主:

屯門四大係唔係仍然玩緊嗰個遊戲-敵不動我不動

其實譚伯羽拔尖真係好強,我睇過佢地近年入八大名單,屯門四大後必定係佢地,所以我今年為小朋友選中學,一直都想揀佢,奈何去年佢成績下跌可怕,另外近年學校同學生好似唔太融洽、考試取消事件、換校長等問題,所以自行只排譚中第二......。另想請教hkpapa,田中去年主科4+有 53.5%係點計出黎?

回覆 hum0102 的帖子

當然不能同港九D神校比啦,但新界西暫時好似得鄉中好過佢,等下同區既百週年考成點先......

回覆 四月771 的帖子

但佢個3322 率約為 86.4%,即未達標都入到 U?

回覆 黑咪喵 的帖子

係禾,原來係聯招"課程"比率

bananaGi 發表於 21-7-30 16:40
譚伯羽.. 我好唔明點解佢要留守中中....  

同埋, 係咪通常會胡小既同學target多?

譚中其實我研究咗好幾年,本身好鍾意好鍾意呢間學校,今年自行嘅時候我最後一刻先將佢由第一志願轉去第二志願,真係愛之深恨之切,原因係因爲我見到佢成績近年每況越下,舊年約有46個同學仔入到8大,但3322只有58.7%,即係有兩班嘅同學仔完全唔讀書咁制,我個人感覺到係個政治環境下呢間學校係同區其他中學中復原好慢,所以我無奈要幫小朋友揀第二間排第一。其實佢名義上係中中,但科學同數學都係英文,英中與否我覺得冇乜所謂。另外順德聯誼會最好嘅學生一定會揀梁中,事實上真係胡小生入得多。至於今年dse成績我覺得整體應該比舊年好,拔尖方面無需擔心,聽聞有一兩個考得非常好,雖然我小朋友唔讀,但都希望係換校長下慢慢會步回正軌,好似培正噉就正啊

四月771 發表於 21-7-31 09:24
回覆 Poyau 的帖子

http://www.plktytc.edu.hk/CP/pG/19/19/24

71%為近三年成績

bananaGi 發表於 21-7-31 12:31
胡小b1生會揀梁記,咁即係得返b2學生入譚中⋯⋯⋯
係咪呢?

我只認為各順德聯誼總會小學嘅學生,喺聯繫中學嘅情況下,最叻嘅band 1 學生一定揀梁中,冇咁叻嘅 band 1生先揀譚中,當然順小band 2入到譚中既機會好微,我只知道去年有一個叩門入得到。所以我覺得譚中最精英嗰班入到去嘅都係其他小學嘅學生。

bananaGi 發表於 21-7-31 12:35
最後入邊間?

田中。我哋唔揀屯門四大,因爲我小朋友而家呢刻嘅能力未去到入嗰D學校既程度,勉強去讀會比較吃力,另馬中唔會選擇,所以自行指只可揀譚中同田中,最後幸運兩間都入到,有其他人問我哋會唔會後悔唔等大抽獎可入四大,因為最後有啲成績比我小朋友稍遜嘅學生都入到四大,我哋返而全家都覺得冇問題,因爲我哋選擇學校唔係淨係睇成績,當然呢個網站幫到我哋好多,喺資料蒐集同實地觀察,如我哋試過連續兩星期企喺田中譚中度等返放學,同啲同學仔吹下水,原來都獲益良多架…

chingching1999 發表於 21-7-31 13:47
可否透露經過觀察後對田中和譚中感覺如何?謝謝

只係個人睇法:整體學生田中比較淳樸,基本上都係面帶笑容返學放學。譚中學生亦好平實,有部份學生仲好smart,但亦有小部分好似好憤世嫉俗噉嘅樣,可能係因為社會運動後既影響。喺成績方面我覺得田中整體補底比較好。而譚中學校報告寫到明有請外教幫精英班補習,所以拔尖超強。我記得前年去聽左兩間中學嘅講座,田中有位學生入咗中大醫學院,老師有點鋪天蓋地嘅讚美。但原來譚中當年有三個入到醫學院,講座中學校提都冇提過可能已經司空見慣,所以我絕對覺得譚中精英班成績同四大有得比。另外有樣嘢好欣賞譚中,佢公開試成績非常透明,應該係屯門之最。強調一次:以上只係我個人既所見所聞同埋我自己嘅感覺。其他人可能會有相反或者係唔同睇法。

Mchacha 發表於 21-8-1 01:36
應該就唔係,胡小b1中至尾都會揀譚中

同意,話曬有三間聯繫小學,要集齊band 1生唔難,但當然band 1成績個range 都好寬下。題外話,聽聞今年胡小派位不是太好,不知真定假。

bananaGi 發表於 21-8-2 09:45
胡小有幾%學生入BAND 1 GROUP?

都係問返用家家長好D,我之前八嘅風可能係流料,真係唔好意思,因我諗諗下可能胡小某學生派得唔好,佢父母就錯誤表達出整間學校派得唔好,所以都係等用家反映好d。

陳記都未公佈禾

屯門四大齊了: 陳記

https://www.scc.edu.hk/Achievements/PublicExaminations/index.php?target_pdf=

回覆樓主:

成績確係喺四大中略遜一籌,但係又唔好完全用醫科來衡量整體成績既,董中個狀元都唔讀醫啦!題外話,今年譚中、劉中各一人入醫科,屯官仲有兩位入到,努力嘅間間都出到狀元(emoji)
‹ 上一主題|下一主題