用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

係呀, 好多嘢未準備! 我叫左爸爸早一星期送阿女去英國, 兩父女先遊下倫敦, 然後係學校附返住兩晚, 等阿女知道點搭coach 去機塲, 去邊處買日用品等, 雖然阿女去讀A-Level, 唔係小朋友, 但係佢係我唯一, 始終有啲失落感覺

回復 usquare 的帖子

A-Level 唔使著校服, 但係要斯文返工衫 (因為英國當A-level 學生係大人看待), Agent 話學校會通知學生需要帶回宿舍的用品, 有啲學校會提供床單, 我還未收到學校清單, 所以未開始買

回復 Ding 的帖子

正確! 斜路上少少右手面有個入口, 有職員檢查手袋及收起手機, 我昨天早上辦完手績, 十分有較率, 只需15分鐘就可以走

回復 nakai_miu 的帖子

是agent 要我带齊文件及表格:

·
列印已填妥及簽署之網上申請表(申請表須於英國簽證網站內填妥)

·
預約確認書(學生須於預約時間前15分鐘抵達簽證部。逾時抵達,預約將被取消)

·
已填妥及簽署之自我評估表格(Self Assessment Form)

·
家長同意書(Letter of Parent Consent)

·
學生有效護照以及任何舊護照

·
證件相片 2 張(六個月內拍攝,45mmX 35mm 白色底彩色相片)

·
接納入學申請證明書編號 – CAS Number(由學校提供)

·  OEA 津貼證明信之正本及影印本(須由庫務局或家長所屬部門發出,只適用於 OEA 學生)

·
所有 CAS 上提及之學歷證明正本及影印本本

·
香港身分證影印本

·
出世紙之正本及影印本

我自己另外帶埋銀行statement, 不過佢地唔睇

回復 Mi328 的帖子

我上星期已做簽証, 相片是白底, 小女穿校服拍的, 校服是白底藍格仔, 領事館職員未有拒絕, 相信白底是沒有問題的,

我在總行申請至收咭, 大概3-4星期,

另外, 我想問一問是不是女兒張debit card 只可以在英國才能check balance, 我上網試轉賑GBP10 到女兒户口, 不知成功與否, 問HSBC UK, 話一定要女兒本人才可以查到, 是否我在香港是不能知道女兒户口情況? 請有經驗家長指導一下, thanks!

回復 jennchung 的帖子

我可以EMAIL 個Sample letter 比你, 你留我email address給我!

回復 Ding 的帖子

Yes, 已經ok, 快啲去取回passport

回復 JP 的帖子

我由申請到取証只需8個工作天

JP  Thank you!  發表於 13-7-24 14:39

回覆 Bling2013 的帖子

我有買一年期的"Oversea Education Protection",

回覆 bigfoothk 的帖子

其實我都係同保險公司買的, 有學生醫療, 意外, 行李, flight delay 等保險, 可保一年, 如有需要, 我可將小冊子email 給你.

回覆 bigfoothk 的帖子

我不是保險經紀, 唔想幫佢地做宣傳, 個計劃係阿女同學媽咪介紹, 佢用左3年, claim 過行李遺失, 不如我email 份小冊子此你睇下, 請pm 我email address

mummy911 發表於 15-9-9 08:19
請問今年 UCAS 時間表如何? 你地D細佬有冇同你地傾下佢心儀的科目同大學?會接受你的意見還是一意孤行?雖則 ...
UCAS 現時仍在處理clearing 申請, 但2016 key dates 可以參考以下:
https://www.ucas.com/ucas/undergraduate/apply-and-track/key-dates/2016

我囡囡申請大學時全由她作主,反而佢學校負責升學老師會對佢選校比意見,對於大學排名,老師亦提議著重學料排名多於單單睇大學名次 (當然, Oxford, Cambridge, Kings, Imperia 除外)
‹ 上一主題|下一主題