用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍協恩同嘉諾撒聖心下午校
樓主: venuscc
go

九龍協恩同嘉諾撒聖心下午校 [複製鏈接]

九龍協恩同嘉諾撒聖心下午校,大家可以比啲意見嗎?
兩個學校各有什麼特點?如果家長想學術同語言好啲,而小朋友性格又比較好動,乜都中意學,邊間會適合啲?兩校教學情況同老師質素?升中又如何?
因為還有妹妹,所以會心儀女校。
11和34校綱都有屋,而家女女系香港返女校幼稚園,有直屬私小BACK UP,我地是聖公會教友,想試下明年大抽獎,如果抽到再選擇系香港定反九龍住)
請大家比啲意見,雖然系同宗教,不過協恩無得扣門位又小啲,而聖心收嘅人數多啲,扣門有啲機會,所以好難做決定 !
   0    0    0    0
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

?????
up!

回覆 3# luwong 的文章

系呀!我COMPARE過兩間,都同你咁林!協恩校舍好似更適合小朋友,不過聖心(下午)近年嘅中文寫作水平系嘉諾撒學校之最,進步超快,同佢地改用普教中好有關係,而今年開始,全面實行普教中,德育、體藝都唔錯,英文同數學一向學校都好重視,所以我又覺得聖心都系一間好全面嘅學校(雖然唔系最TOP),最重要系入學機會大好多!
所以真系唔知點決定好!

系就系,不過系室外池,夏曬冬涼,我個女有哮喘,睇呢都用唔著!加個蓋系上邊又好似太大皮!!!!
不過你都好,只要選中任何一間心儀,入學機會幾乎九十九點九%!如果你住九龍咪協恩羅,香港就緊系聖心啦!

我個女系SSKG讀緊幼稚園,有好多原因,未必會考慮自己小學部!

SORRY,呢排比較忙,其實,學校好唔好,同適唔適合自己讀,系兩回事。
有好多事情,都要自己親身經歷過,體驗過先會知道啱唔自己,即使是最上等嘅燕窩,都唔系人人中啱食!
我有因為了解而另作選擇。可以講比大家知嘅系,學校有非常出色嘅辦學團體、老師、校長都十分了解每一位小朋友,每位女孩子都好精靈乖巧,大唔使咁擔心,我是私人原因(直接啲講系我本人對小朋友嘅要求有所不同),所以先會考慮選擇其他學校!

回覆 14# panbaby 的文章

系呀,你講得啱,絕對有可能,其實幾間都系非常好,很多家長心儀嘅學校,是但入到一間我都覺得好好啦,不過系有選擇嘅情況下,我還是想清楚了解各間學校嘅不同之處(必定各有自己之長和特點),所以我只系林住自行同大抽獎兩PART試下,如果心儀直資或私校收,咁我唔會考慮啦,不過凡事都要有最壞嘅可能,如果全部都唔得,咁唯有等神去按排啦!

回復 16# panbaby 的帖子

panbaby ,好多謝你意見,你嘅分析正好系我嘅?,其實我覺得“好過”有時太難理解啦,我亦知自己女女情況,即使系全港最好學校都未必FIT我地,其實我系想了解學校多啲,盡可能選一間適合佢讀嘅學校!因為我女女好易受外界影響(8掛妹一名),所以我覺得女校較為適合啲,而且我問過佢,佢自己話女仔學校啲小朋友乖啲、靜啲,而有男同學嘅學校有時會好嘈,佢聽唔到老師講野,老師成日都要叫佢地靜啲,所以女校我目標。
另外想問如果小朋友多野講,又唔怕丑(唔系斯文型),活潑好動,咁邊間咁啲呢?兩校嘅老師如果?
THANK YOU !

panbaby,你講得好啱,我會重新考慮,接受你意見。
相信你一定是一位好媽媽(爸爸),你女女好幸福!
其實,兩間學校我都非常中意,萬尤其系聖心(哈哈,你好意外吧!)因為我BY普教中,聖心一向英文和數學成績都好好,而協恩則是中文和音樂、運動不錯。
我仲有幾少少問題,可否給予分析:
1.協恩嘅只接受小朋友學管弦樂,而我小朋友十分喜歡鋼琴,如果上小學,需同時學兩三樣樂器,我同女女都暫時無時間應付(除非唔學,要學就一定要堅持練習,我林就算女女好想學,我都只會建議佢高小先學)。
2.聖心各方面我都覺得唔錯(我都中意返半日學),唯一是佢地星期六有長短周,課外活動啲時間好難按排(我女都有唔少班要JOIN)搞到星期六啲時間好似唔系好好用!

最後,(PANBABY)請收PM!
‹ 上一主題|下一主題