用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下!
樓主: GaryF
go

小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下! [複製鏈接]

醒目開學勳章

我覺得每晚都係同時間鬥快, 食飯都要快手d, 之後check得功課黎又溫吾晒書, 下星期仲有2課默書。
原文章由 GaryF 於 07-9-20 23:31 硐表
maggie_be,
我個仔果間都可上網睇手冊, 不過佢都算寫得整齊既, 係成日唔見通告啫!
依家平均每日有3-4樣功課, 不過都唔難做既, 到依家為止佢都enjoy返學, 好彩!
...

醒目開學勳章

亞仔今一出事啦!!  姐姐中午送飯到學校, 見到老師同亞仔與另一個同學仔訓話, 好似話打人(仍未聯絡到老師, 所以不清楚), 下班回到家同佢check功課溫默書, 沒有問佢發生嘜野事, 我只同佢講有嘜吾開心就同我講喇!!  因為就算我點問佢, 佢都吾話比我知, 最多只會講多一句, 呢個係秘密, 我吾話比你知。

醒目開學勳章

係呀, 老公真係得把口。 閙佢叫佢幫下手, 佢會諸多籍口, 我冇你跟得敢好/我又吾知你教到去邊, 費事攪亂檔啦!!
原文章由 ChuMom 於 07-9-25 10:28 硐表
我囡囡都係剛剛升小一,佢都OK,因為佢性格好主動, 但我就好大壓力,因星期二默英文,星期四默中文. 英文每次默12個生字, 中文就默7,8個生字加一段中文課文. 每天放工就跟佢D功課, 然後開始次默中英生字… 我覺得佢記中文快 ...

醒目開學勳章

木馬,

自己要返工,每晚都要7點幾先回到家。囝囝4點返到屋企,比佢小休下。姐姐會叫佢做功課,有D已係學校完成,實際要做的,亞仔通常會花1個鐘 (D字當然要事後執啦!!),吾識做就要佢一定打電話比我。之前已把他的作業SCAN晒在公司部電腦裡,費事佢有籍口話吾識DO,等我番黎教。其實SCAN左在電腦裡都有其他用架,林近測驗/考試之前都可PRINT番出黎比佢再做下,溫故知新 (呢D係我上次上記憶班呀SIR教架)。
原文章由 木馬 於 07-10-3 21:21 硐表
你們的小朋友每天有多少樣功課, 他們要花多少時才完成?
每晚做到11-12點, 是否做功課能力弱? 可以怎樣加強做功課能力?
‹ 上一主題|下一主題