用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小? ...
go

有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小?   [複製鏈接]

brother4 發表於 16-9-30 09:20
順其自然!成績好有佢持性,但物極必反,真人真事,朋友孩子考不到全級第一,便空中飛人,好彩樓下是花園, ...

我都識個家長,點都要推個仔考上級一,最後如願,不過一旦如果有次考唔到,我怕呀媽都跟埋一齊跳,因為個小朋友主要係呀媽勁先有咁好成績,當然小朋友都唔係蠢,但唔完全靠自己能力,佢考中文係背晒所有造句同句式的例句去考,數學同英文係校外讀高兩級,常識無得特別補,而且會考課外同時事,所以通常常識係最低分嗰科

bbforever 發表於 16-9-30 10:59
回覆 wan_sosin 的帖子

背例句初小就有用 ,到高小如果出得刁鑽啲就冇咩用了… ...

咁樣背書,個小朋友會唔識自己諗野,所以嗰個同學作文麻麻,同埋無得背嘅野就會考得差D,但佢英數可以99,100,拉得返個分

IloveJJ 發表於 16-9-30 11:17
我朋友都係用阿媽作俾個女既方法,佢話佢哋考既野,係一定有做過工作紙、功課,所以記性好,就一定得! 早 ...

咁樣死讀書係害個小朋友
‹ 上一主題|下一主題