用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一預準備班第三天後果
go

小一預準備班第三天後果 [複製鏈接]

從幼兒階段起建立好良好生活習慣,多運動有強健體魄,是跑呢埸學習長跑的有利條件,早睡早起,每天做適量運動,總比上堂累得睡著了好.

我仔上年小一的同學,常有上堂睡了的,老師都好明白,沒有怪責,只係叫同學叫醒那些同學.

bobbob  有無流口水?  發表於 15-8-26 12:19
little_yolky  叫佢去廁所洗個面。  發表於 15-8-26 10:47
小時了了    發表於 15-8-26 08:56

回覆:小一預準備班第三天後果

幾點瞓才夠瞓,視乎小朋友,我仔上學期930瞓,下學期10點瞓,第二朝6:45起身,已好夠精神,但有D真係要瞓10個鐘先夠。

回覆:小一預準備班第三天後果

升小預備,要識自理,食飯要半小時食完,自己學執書包,寫手冊,放好通告,習慣睇到自己個名的書簿物品才放書包,準時起床梳洗食早餐換校服,早上半小時要完成出到門口返學,清楚小學規則,學去認識新朋友,尊重老師,專心上堂,明白每天要認真做好家課。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-8-28+08:36+升

原帖由 little_yolky 於 15-08-28 發表
外加一項俾女仔, 要可以決定到個廁所如何是乾淨, 放心將個pat pat放上去, 同埋要識正確清理方法。 ...
多謝補充!女仔要較留意上洗手間的衛生!

cyhin 發表於 15-8-31 22:59
如果小學可以改返九点就好,對家長,學生,老師都好

如果學校返9點,同返工的一齊,相信日日因為塞車而要早多好多出門口.計返條數都應該差唔多.
如果可以行路返學嗰D,亦唔怕返8點啦.不過而家好多學生都要搭車返學.

little_yolky 發表於 15-9-4 12:43
咁精彩既鏡頭點可以迴避。我都好驚訝, 依家原來好多人早餐食扒的:雞扒啦、牛扒啦、豬扒啦。
...

可能怕d細路晏晝食得求其,早餐就食勁d!
同埋早餐個價錢抵食d,早餐同午餐其實差不多,但收貴好多.麥兜多年前已講出呢個道理.

d呀媽向來都驚仔女唔食嘢,就算出嚟做嘢都一樣,以前公司有個女同事帶飯,日日倒半個飯盒,自己帶飯,無理由因唔到份量,我覺得好浪費,於是問佢,佢話,佢呀媽驚佢突然有一日特別肚餓,帶多d就唔驚啦!我真係無言以對.
‹ 上一主題|下一主題