用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 聖若瑟(灣仔)家長交流心得
樓主: 7654321
go

聖若瑟(灣仔)家長交流心得 [複製鏈接]

Re: 聖若瑟(灣仔)家長交流心得

Dear LLT

No, the 3rd or 4th week of Sept.

Dear holokmom

我上個星期六都去過睇schoolbag,我諗我都會買個公仔書包(有護脊)比我仔仔,因我睇過SPI及Choirpak都好重又冇公仔,我仔仔唔鍾意,你知啦,個書包是仔仔用,緊係要佢鍾意啦!

Dear Jackielee

為表示誠意,叩門信最好入多幾封.

我的叩門信裏包括covering letter,幼兒園/幼稚園的成續表及各種活動的証書.而在covering letter中最好要有誠意及突出你仔仔的專長,(可以 誇 張啲).

希望以上資料可以幫到你同你仔仔.

Hi lolokmom

thank you for your advise.  我看到sanrio有超輕書包,是thomas公仔 - $179,我現在重比較緊其他書包,重有個多月時間,可以慢慢比輕.

你哋會唔會去今年書展,聽講啲書及練習會比出面平啲?

Hi CD

會有好多校巴停在學校前,St. Joseph附近是有停車咪錶,但是都幾full,不過近麼利臣山泳池前都有停車咪錶,如果唔係近學校附近重有多個停車場.

Hi CD

我仔仔是搭校車,因我哋是住港島區.

Hi thomasthetankengine

維多利的賣體育校服,校長話quality好啲,(我已將體育校服洗咗,D Quality又幾好), 而若瑟公司是賣西褲及恤衫.

書包方面,學校無講到,我諗任何款式都可以.

Hi thomasthetankengine

如果精工有通知你可以取書的話,請PS我哋.

熨印名牌是可以熨在啲校服上,不過我無買,因我已經買了DEMO機,此亦可有demo帶式的熨印.

hi pmamylee

regarding the 2006/07 school time table, where can i find it?

Thanks & regards
pmamylee 寫道:
各位家長,

st.jo 2006/07 school time table已登上網了.

Thanks pmamylee & cczzko!

Dear St. Jos's Mama

我在大型百貨公司見到有chio....(sorry我唔記得個串法),我覺得幾好,不過我仔仔比較細粒,所以我想買XS(即加細碼),但是我又驚XS放唔落個F4size的file及較長身的書,而細碼就可以.

請問小一學生是不是用F4 size的工作紙及通告?而每一天大約帶多少本書上學?

我都唔知點決定,請幫幫忙!

Hi Pooh仔,

好多謝你提供的意見,我又無留意到Chio....的書包啲扣是新款或舊款,我重未買書包,等我買書包時留意吓先,我重會買個書包放得落個F4file.

Thank you again.

Hi All Mum

我1/9都會比仔仔帶書包回校,重有要帶pencil同簿添.

請問知唔知明天上學有没有小息?

我重有17本書未買,今個星期六會去精工買,如果買吾到的話就去天利行買.

各St. Josp家長,重有什麼要準備呀?我好緊張呀!

Hi xellos

校車牌應寫中文名和上車地點.

Hi 3kingking

我仔仔都係讀1D.

hi Martina

我諗無school bus route去沙田,因九龍路線都無.

Martina 寫道:

Is there any school bus route going to Shatin ?

Tks all,

我都好想倍仔仔返學,但因暑假已攞咗大假倍佢,所以要留番啲假參加9月中的家長會.

7654321 :cry:  

Hi Jennynn

1D班主任是Miss Wu,其實最緊要仔仔開心,我哋D媽咪/Daddy就會開心

各位St. Jos. 家長

我再多番睇多幾次個仔本手冊,手冊提到是:

"老師將會為學生保管所有家課簿及作業,待有需要時才派回"

是"老師將會"所以覺得明天是不須帶回所有作業的,而我又問個仔仔,他都話老師無講過.

‹ 上一主題|下一主題