用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 取消TSA
go

取消TSA   [複製鏈接]

引用:TSA+本身係無問題,+好多+EK+家長巳解釋左,+

原帖由 CY0212 於 15-11-04 發表
TSA 本身係無問題, 好多 EK 家長巳解釋左, 唔再講

問題係操作同家長心態上, 呢d 唔改, 無左 TSA , 可以有  ...
係有好多家長喜歡谷到小朋友冇童年,但亦有不少家長希望小朋友有返少少童年。如果繼續有小三TSA,難為了不少唔想谷嘅家長。

為了TSA,就算學校只給一、兩本練習, 只須要15-30分鐘,試問下一個10歲人仔小朋友,想用呢D時間玩定做練習?當然要谷嘅家長咪做飽佢囉!

究竟明唔明分別呀!!!

回覆:取消TSA

真係救命,為撐而撐!!!

引用:Quote:原帖由+CY0212+於+15-11-04+發表TSA+

原帖由 mandycmt7 於 15-11-04 發表
係有好多家長喜歡谷到小朋友冇童年,但亦有不少家長希望小朋友有返少少童年。如果繼續有小三TSA,難為了不少 ...
唔明我嘅意思的人,唔該唔好抽水覆,唔好話自己幾了解TSA, 唔好話冇咗TSA都有大把練習做,我只知積少成多,少得一樣得一樣,亦都唔好話不如取消埋DSE.....把人家原意無限伸延,我只想初小嘅小朋友有愉快童年吧!

rosaki    發表於 15-11-5 22:33

引用:我列咗3個問題:(1)+如果只著眼要求教育局取

原帖由 hkpapa852 於 15-11-05 發表
我列咗3個問題:

(1) 如果只著眼要求教育局取消TSA, 係咪真係可以解決小朋友唔需要操練既問題?
即如果第三點解決唔到,就唔可以叫取消小三TSA? 咁請問反對取消TSA嘅人,是否又覺得小一已經要做TSA練習是正常?咁即係越來越變質嘅野係正常不過?成日話家長就是兇,咁而家D家長咪反應緊,並不是個個都是“兇手”囉!

引用:+本帖最後由+cocokan2004+於+15-11-6+01:09

原帖由 cocokan2004 於 15-11-06 發表

其實講左取消好耐啦, 政府宜家搭條橋比自己落台姐.  根 ...
講得好!

回覆:取消TSA

睇咗好多post, 反對取消小三TSA嘅家長,多數話“我”覺得我小朋友冇壓力,“我”覺得TSA唔深,“我”覺得學校唔算操得好嚴重。

引用:Quote:原帖由+mandycmt7+於+15-11-08+發表

原帖由 ronniedad 於 15-11-08 發表
因為佢地由細到大都樂此不疲地操練緊個小朋友,點會覺得有問題啫。「唔操唔知點先可以考得好,唔考唔知點入 ...

‹ 上一主題|下一主題