用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園面試
go

學之園面試 [複製鏈接]

我都係今日見in凱帆校

我仔係超細b,只做岩7成,問卷方面無作文,只係寫一行起,兩行止

預左陪跑,只係帶個仔o黎見試o下

起碼知道原校名校係咁in,又中,又英,老師行埋o黎講野又普通話,又英文,去到要轉channel

見識完,阿仔又好開心,等收waitng letter

kenyuenkc 發表於 14-11-7 17:25
請問你填表既時候,寫要邊種語言見?
廣東話

但佢第2間房同見校長前俾既指示都係全英文

見校長前俾既指示全英文係俾家長聽,所以ok無問題

係第2間房預計唔到全部小朋友都要聽英文句子做指示,我個仔唔係衰o係英文手上,互動interview佢全部做到,但要佢坐低interview時,老師問佢野時,佢同老師講唔想做,唔願意答

呢間預左唔得,所以平常心,我都係著得好普通咁去,其他家長著到好似見工咁

Gooblovebb 發表於 14-11-7 17:30
我個女唔識英文,所以第一部份的英語活動表現好呆,仲要第一個出來做野(冇人跟)。我填表時寫日常語言係廣 ...
感覺佢地重多種語言,唔理你填咩語言in,都要通過英文測試,起碼小朋友唔抗拒

老師都抽我小朋友係第一個,老師問我小朋友:are you ready? 佢夠膽大聲答:NO!!

佢咁型行為令老師同其他家長都笑

之後俾其他小朋友in 先,我小朋友先做,最後佢都係岩一半,只係good try!

bkovo  你小朋友好好笑  發表於 14-11-7 17:46

cherryme 發表於 14-11-7 17:06
請問可否分享面試內容
講左都無用,校方ready左好幾題,可能3日都唔同
但個flow就可以講俾你知,因為佢去到都會派

首先叫名入第一間房,坐低俾老師問問題,一般name,幾歲必問

之後第二間房互動d,用英文test小朋友認顏色,但你依家教都無用,佢地問d唔係大路顏色,短短日子對小朋友o黎講都有難度

第3間房填問卷,小朋友行出去獨立見校長,都係test禮貌,肯唔肯答校長問題,呢part問左乜,我真係唔知,因為小朋友自己行出去俾人問

ka@bb 發表於 14-11-7 17:45
前後見咗5間,呢間係最難嘅,問嘅嘢好學述性,好似預咗家長要教晒,咁究竟返學嚟做咩

...
我前後見左8間,有邨校,有九龍塘的,呢間都係最最最深

我有朋友的仔女讀不同分校,佢地都一致認為家長要陪太子讀書,而且多親子活動要參加,投放時間比一般幼稚園多,但我d朋友係enjoy既,亦話小朋友讀得開心,所以好睇自己

如果你最後真係有offer,要考慮自己可以spend幾多時間去陪小朋友讀書

kenyuenkc 發表於 14-11-7 17:59
請問今日見既,係咪都係大b ?
我小朋友唔係,十月先出世

前前後後都係中b(即7月)or 大b

引用:Quote:原帖由+Dragonmama2012+於+14-11-07+

原帖由 aiyangai 於 14-11-07 發表
爸爸媽媽一齊入去定係得一個陪?
一個

引用:我唸住比bb讀超級happy+school,甘呢間係咪

原帖由 WoonwoonChan 於 14-11-07 發表
我唸住比bb讀超級happy school,甘呢間係咪好唔適合?我去佢open day覺後覺得呢間好好

...
除非你小朋友有得做功課覺得好愉快

引用:Quote:原帖由+Dragonmama2012+於+14-11-07+

原帖由 WoonwoonChan 於 14-11-07 發表
甘呀!我都唔鐘意做功課,哈哈!甘你知道依家重有咩happy school可以報名呀?

...
應該都截止報名

迦南,啓思課程都唔太力吃

保護兒童會,救世軍都重自理能力,學術味淡啲

引用:請問大家欣賞學之園邊方面的教學手法?例如

原帖由 kvvvcheung 於 14-11-07 發表
請問大家欣賞學之園邊方面的教學手法?例如language ? Show and tell ? Creative ?

...
欣賞佢地課程深,但都可以用活動教學教識小朋友認字,同埋個低打得好,上到小一都無煩惱

我去in 完都感受到老師係有耐性,因為其他學校in ,如果小朋友答唔到,好快就下一題,今日我仔自己話唔想答,老師都誘導佢答,好好心機

引用:回覆+Dragonmama2012+的帖子 尋日in海逸分

原帖由 mimi613 於 14-11-08 發表
回覆 Dragonmama2012 的帖子

尋日in海逸分校, 校長又冇個別問小朋友喎,你in那個campus呢? ...
我in 凱帆校

‹ 上一主題|下一主題