用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 時光倒流回到初小時
go

時光倒流回到初小時   [複製鏈接]

vickycheung36 發表於 12-2-21 16:38
我個女一年班已補習, 養成太依賴, 我覺得自小要養成她有一種責任上課要留心, 抄好功課完成巧課, 默書自己溫 ...

好想同大家分享一下 :

選學校都是一條龍學校, 小學已比政府玩過一次過了六年又玩?

---> 唔單只比政府玩, 還要被學校玩...學業 / 事業 / 愛情..當中只有"學業"係唯一有把握(有自主能力), 以為只要努力讀書, 努力奪取獎牌便可爭取進入心儀中學. 完來做人係咩都無把握 ... 咩都係被人主宰

ohnono 發表於 12-2-21 17:10
唔洗咁灰喎!學唐唐話齋:我係邊度跌底,我就要係邊度趴番起身。退一步原來真係海闊天空! ...

ohnono, 我真係"不知不覺愛上您" 好感謝您既鼓勵, 做人係要向前望 ! 條條大路通羅馬 !

Charlotte_mom 發表於 12-2-22 09:58
(真心說話希望唔會俾人打)
6年前已經預見呢個情況, 所以我揀左一條龍, 好話唔好聽, 我地都無認真跑過, 但中 ...

就係六年前考不入一條龍學校, 而家先咁慘 ! 當年小小年紀(K2/K3), 沒有獎項, 沒有成績表好難表現自己

Charlotte_mom 發表於 12-2-22 11:02
或者話, 好多家長唔甘心入一間唔係超名校既小學/中學, 要做elite student條路係難行d (有小朋友天生識自我 ...

elite student條路係難行 ---> it's a torture for parents. (be honest)

ohnono 發表於 12-2-22 12:55
如果唔係elite student, 佢地條路重難行呀!elite student好多時都重有父母在傍,開心有人共享,倦極有人 ...

這道理梗係明la, but 時刻要保持頭幾名, 24小時作戰中, 有病唔想請病假, 人地放假您溫書, 真係好累呀 !

Fong23fong 發表於 12-2-23 14:55
林書豪成功傳奇   /   與大家共勉

兩個星期前,紐約人球員林書豪以極佳的成績,毫無爭議地當選NBA東部最佳 ...

睇林書豪既聖經分享重正, 字字鏗鏘, 句句良言, 大人/小朋友都既睇 !

goodmama2003 發表於 12-2-26 18:11
謝謝你誠意的分享, 同你一樣, 我認同孩子要"谷"的.  
但請容我問 :
反觀我的孩子,每天花很多時間在看喜愛 ...

同意 ! 看課外書本可以令人增加智識, 不過必須在課餘時間....我女也是年年名列前茅, 但好憎恨看課外書, (it pits me off), 所以今年見spcc 課外題就不懂回答lor !
我本人很喜歡看書, 奇怪女兒為何那麼憎恨看課本以外的書. 好怪 !

升中, 要開始面對人, 要學習與人溝通, 接觸不同階層的人與事, 不只是書本上的知識....====> how to approach people from different level ? Can you please share ? thanks !

jojoplanet 發表於 12-3-7 16:36
回復 Rainy 的帖子

我個仔今年九月入小一, 大抽奬係一間有聯繫中學既小學但中學我目標係另一區band 1學校. ...

Dear Jojoplanet,

You are absolutely not "chi sin",but you are considered and well prepared mum !
Your friends never thinking what we are facing for.... not everyone could be admitted into 一條龍 .

Tell your friend they are lucky one but respect others are also important.

I prepared the path for my daughter since kindergarden, my girl is going well in many aspect. Your care & concern will be appreciated by your kid when he is growing up.

fion6406 發表於 17-4-26 14:02
嘩,你 quote 返我3年前嘅留言,真係要花D 時間睇返以前講過乜。

認同小朋友本質係重要,理論 ...
你咪好囉, 我, 強哥抽番我5年前既說話出來comment

IloveJJ 發表於 17-4-26 14:50
佢如果睇返你而家既留言,佢唔會咁問你。
而家都不見得好好, 如果當年入左一條龍, 就唔洗入直資.  又唔夠叻考唔到其他
‹ 上一主題|下一主題