用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文 過去式
go

小一英文 過去式 [複製鏈接]

呀仔讀私小,P1上學期一開波就教 past tense ,需要背嘅動詞表約50幾組,buy, buying, bought 為之 1 組。

yuenkw 發表於 14-3-13 22:48
呀仔讀私小,P1上學期一開波就教 past tense ,需要背嘅動詞表約50幾組,buy, buying, bought 為之 1 組。 ...
係咪我寫得唔清楚呢?

回覆 skkeung 的帖子

深淺屬大人的概念。

不要低估小朋友的適應能力,除非小朋友從來都無機會看課外英文書,否則 grammar、past tense 根本避無可避,學校不過用一個有系統的方法教授。

稍有英文基礎的小朋友,只要學校教得其法,小朋友一樣可以開心地 handle 到 past tense 。

同微積分需多年深厚數學訓練爲基礎根本兩件事!

albb  同意你所講, 真係唔明D家長點解要用咁極端的作比例 -.-"
仲有學校教學是否深淺, 入讀之前不是已經好好了解學校辦學方向的嗎?  發表於 14-3-16 22:38
organicfans  exactly !  發表於 14-3-14 20:45

的確有d小朋友係天生異品,差d嘅就要靠有系統、持之以恆地訓練。

有家長PM我,要求提供我小朋校方編制的動詞表,其實呢d表 google 都揾到,唔係咩神秘,不過為人家長希望大家以身作則,尊重知識版權。

我無意公開或私底下把相關教材給其他人仕,請不要再PM我。請見諒!
‹ 上一主題|下一主題