用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A仔怎樣揀小學?
樓主: taboba
go

A仔怎樣揀小學? [複製鏈接]

現在升了K2, 如發覺佢在一般幼稚園都唔多願返學同返興趣班(游泳班)都唔多願學嘢. 我估佢唔願被人管又自我. 我見個教練都教到幾勞氣. 到下年揀小學都唔知點攪. 有人說傳統的學校唔適合這類小朋友. 要讀直資或者私校. 話因少D功課, 互動教學多D. 唔知大家有何睇法? 在那裡可以知道那間小學會關愛多些, 貫徹實行共融教育呢? 我覺得去小學開放日, 都係未必可信. 其實, 好似有點過早擔心. 但又想知應該點做才好. 預早有個心理準備.
   10    0    1    0

pocoyo123 發表於 17-9-11 10:22
傳統名校, 一線學校, 因為學術成績行先, 一定對SEN仔無乜支援和包容, 如家長心義傳統名校, 就要知小朋友能 ...
多謝意見, 但在網上很難找到那些小學有參與此計劃, 我搵到的資料很少. 有文章說學校大多會低調不想太多家長知道影響收生. 所以都不知從何入手. 唯有再找找資料吧!

亞氏寶寶選什麼小學好??
https://www.edu-kingdom.com/foru ... &fromuid=857910

寫給SEN家長(有關選校)
https://www.edu-kingdom.com/foru ... &fromuid=857910

在小一選校找到, 自貼. 多謝各家長.

lawwct 發表於 17-9-13 01:44
其實係教育局"小一入學統籌辦法"的網站內有"小學概覽"
你可以睇下你個區的學校資料, 留意"學生支援"0個一欄 ...
多謝提供資料. 不過我都入咗張form問教育局攞相關資料. 現在等佢地回覆, 有結果再和大家分享.

回覆 chowqv 的帖子

完全冇心儀, 只想係有真正支援的小學. 係熱門又有足夠支援便最好啦! 但這世界邊有咁完美同咁好彩吖. 剛升K2見到他的學習態度和進度, 更使我憂心. 希望佢下學期有大進步啦!

vincelo29 發表於 17-9-24 22:11
我小朋友都係剛升K2,我都係好擔心入主流小學唔知適唔適應,現時學校開始寫筆畫及英文字母大階,你小朋友 ...
說話冇問題, 但唔識在適當時候講適當的說話囉. 寫字畫嘢比較差, 但最衰係唔比人教. 堅持咁寫. 我成日都教到火都嚟. 認中文字, 比英文同數字好. 最令我擔心係只記有興趣果D, 冇興趣便唔聽唔記, 做自己想做講自己想講的話. 但希望長大些會有改善啦.

taboba 發表於 17-9-14 10:20
多謝提供資料. 不過我都入咗張form問教育局攞相關資料. 現在等佢地回覆, 有結果再和大家分享.
...
佢地比了張有參與2017-2018計劃學校的名單我(居然不是我心目中果D) 及答覆我強調唔應該咁搵.

答覆如下:

現時,所有公營普通學校均須採用「全校參與」模式推行融合教育。政府一直向公營普通學校提供額外資源、專業支援和教師培訓,協助學校照顧有特殊教育需要的學生。採用「全校參與模式的融合教育計劃」是學校獲得額外資源的其中一種方式,家長及公眾人士不宜單靠學校是否參加該計劃作為選校或了解學校推行融合教育情況的依據。

為讓家長及公眾人士知悉學校推行融合教育的措施,我們一直鼓勵學校在《學校概覽》(網址:
http://www.chsc.hk/)和學校網頁,介紹校本的融合教育政策和對有特殊教育需要學生的支援配套。該些整全的資料對了解學校更具效能和合適,家長及公眾人士亦可直接向有關學校查詢,以了解個別學校的情況。

以佢地咁講, 都係要上網自己慢慢搵了.

taptap83 發表於 17-9-26 10:45
每個A仔特質唔同,我仔學術幾好但遊雲唔聽人支笛,上課秩序良好,我揀左間一線有宗教既學校俾佢。當時我揀 ...
很好的分享, 謝謝! 我現只希望佢上堂有學到嘢. 我真係唔知佢有冇學到, 因佢返到屋企問佢學校嘢, 十問九唔應. 一係話你好煩唔好問啦! 學校教中文用字卡, 我用番字卡問佢. 佢先肯答. 同佢講英文及普通話, 便說唔好講啦. 連唱歌都說, 只會唱茶點歌. 剛到5歲仔已這樣, 之後都唔知點算?
‹ 上一主題|下一主題