用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝2nd in
go

王錦輝2nd in   [複製鏈接]

appletim 發表於 16-10-25 09:45
其實可以話本書吾容易令我的小朋友有深刻印象,令到佢串連個故事起上來有D困難,很困難表達出來。
...

請問小朋友係咪自己睇完個故事書後要自己講返本書的故事內容?可唔可以俾小朋友自己拎住本書黎講架?

appletim 發表於 16-10-25 11:54
佢擺咗好多英文書係枱面(吾覺眼有中文書),小朋友可用大慨十分鐘時睇書。睇完,老師叫返佢過嚟,然後打 ...

多謝分享。我係怕我小朋友到時唔專心讀,到時候叫佢講出來,就講唔到。

angie0828 發表於 16-10-26 17:04
今天同老公傾開,原來老師是叫阿仔選一本書講比老師講,所以阿仔做錯了任務,no hope了!
...

我個小朋友都係老師問完我地問題後,叫佢同爸爸媽媽分享一下佢讀的故事書個內容係講乜野,然後我個小朋友就攞住本書同我和爸爸講返書入面的內容。佢揀咗半叫Go To Market的英文書,不過佢用中文講返俾我同爸爸聽,我擔心唔知咁樣會唔會扣分

sueec 發表於 16-10-26 22:23
以我所知, 應該都是校長IN 的, 大家如何知道是老師/主任?

我記得個老師介紹自己係課程主任

hyde1111 發表於 16-10-27 10:27
我都係呢本呀!都係用中文講返出來。你的小朋友是翻開書講還是闔起本書講呀
...

老師叫佢同我和爸爸分享本故事書,咁佢就拎住本書逐頁講俾我地聽個故事講乜,佢冇照讀,但係唔知佢用中文講會唔會扣分

Marv 發表於 16-10-28 17:55
可以一齊?.......
我同好多家長都要出去, 小朋友獨自同校長講故事....

我地係講完故事後,老師就話要單獨問小朋友問題,跟住我地就出去等。

Marv 發表於 16-10-28 18:27
咁就係因人而異....(主考嗰個).....
我哋學校0既家長交流心得......都係話傾完計就出去, 小朋友獨自講故事. ...

我地有D家長都係小朋友講完故事後先單獨問小朋友。
‹ 上一主題|下一主題