用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream
樓主: lovekidss
go

YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+12-12-14+發表

原帖由 breadbb 於 12-12-14 發表
就係升小一sc個名點都好過York 咁點解要揀York 除非冇得揀
very clear

引用:York+家長講到York+甘神級,勁過SC+,+吾知

原帖由 LWL1212 於 12-12-19 發表
York 家長講到York 甘神級,勁過SC , 吾知有冇家長因此放棄SC offer 而讀York?

我吾會放棄SC
邊間難入?

sc 個面試可說是高難度。
要有offer 真係唔易

恕我直言
兩間真係有一段距離

回覆:YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream

又係果句,

通学好学校=難入

,小学,中学,大学一樣。

回覆:YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream

我都話恕我直言。

我個準則是:有果必有因。
好学校多人報收生率低。

hku 教得好唔好?成班开party 玩玩玩走堂。
hku 好定唔好?(depends)
但我只得hku 最難入。
有因有果,有果必有因。

恕我再直言。
我用收生率做指標作比教,是我認為呢把”尺”比較好。
每個人把尺各有不同,不需太認真。

好與唔好,如果可以抽離自我(如忘記自己小朋友係邊度讀),就可以好快講得出。

york 收足学費交足料,抵讚。
但我覺得如小朋友能得到sc offer, 开心如中大獎。應替別人高興。

其實你心目中對象係点,心中有數。有人要地点,有人要新校舍,有人要名牌,有人要簡樸。

而我只考慮兩点。是否龍校  ,  是否搶手。

小朋友二歲,入唔到名校唔代表無前途。大把時間学,長路漫漫。但SC 真係勁校。

未比較之前又叫比意見,比完意見唔啱聽又話有乜好比。

理性分析?報hku,  Ubc, MIT, warwick 之前駛唔駛分析呀?

唔好害人啦,sc 咁好都叫人去証明。有d 嘢咁駛講到咁白。

luckyveronique  但有D不明的人真係搞不清SC究竟好在哪里,比如我,我只知他名氣大。報左但無去in。我只知您見到york字眼便跳出來給予批評,請問居心何在  發表於 12-12-22 13:24

引用:回復+behappydad+的帖子 如果您講“好学校

原帖由 luckyveronique 於 12-12-22 發表
回復 behappydad 的帖子

如果您講“好学校=難入”,我只認同小學、中學、大學係甘,但幼稚園。。。經歷過 ...
好大隻字。
本人與sc 無關,只是直覺話我知。

好與唔好,供求是其一指表。(通常)大部份話好當然有原因。

york 真係幾易入,但平心而論佢比足夠訓谏比小朋友,尤其英文,不錯的選擇。但如有sc offer 就不同了,因為有得選。

本人無意得罪,請見諒。

我認輸了。

merry Christmas!

york 又好sc 又,
總之叫做上咗船。good.

所有爸爸媽媽,祝小孩子身体健康,聖誕快樂。

上船未上船都好,小朋友最终一定會搵到学校。开开心心。

見咁熱鬧,忍唔住講幾同。

之前我對york 有少少反感,的確有原因。但近排再想,小朋友入到york.  父母能負擔頗高的学費,学校提供良好的環境,已非常幸福。咁優良的陪訓,相信小朋友應可以準備考心儀小学。

唔好浪費時間鬥氣,上呢交換有用資料仲實際。

happy new year

Jane1983  Agree!  發表於 13-1-1 17:36
luckyveronique  agree  發表於 13-1-1 10:02

引用:點解鐘意SC的家長,+一定要講到york好差咁,+

原帖由 goodhope10288 於 13-01-10 發表
點解鐘意SC的家長, 一定要講到york好差咁, 睇好多唔係讀york既家長意見, 大部份都鐘意攻擊york, 但就捧到sc ...
你當年選了一個冷門的決定,勁。

引用:+本帖最後由+lovebb2+於+13-1-12+17:25+編

原帖由 lovebb2 於 13-01-12 發表

你太快下決定了。凡事應睇結果並不是開始。可能將來考到x拔 ...
i did not say it was a wrong decision.

Jane1983  又係,冷門吾等於吾好  發表於 13-1-12 22:07

引用:Quote:behappydad+發表於+13-1-12+16:58+你

原帖由 goodhope10288 於 13-01-16 發表
我唔認為呢個係”冷門的決定” 

有邊個可以保證讀 sc 一定前途光明?
我說冷門並不等如不好。
請勿誤會。

‹ 上一主題|下一主題