用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 2011/12 FS1 2nd Interview
樓主: wkceci
go

2011/12 FS1 2nd Interview [複製鏈接]

原帖由 Lhin 於 10-9-27 21:44 發表
我想問"收信等於唔取錄", 但係會係幾時通知唔取錄既信件, 當然我緊係唔想收信, 但係無了期的等等等, 假如學校已經知道有學生唔夠分 (即係唔取錄), 咁他們會唔會早D通知, 唔駛我白等, ...

根據前人經驗,有家長試過等到開學前先被取錄。

其實,真道冇話唔俾你報其他學校,呢段時間你可以照報其他學校,包括報自行、大抽獎等等,兩者並冇矛盾,如果真道最後取錄咗你嘅小朋友,你又真係好想仔女入真道,到時入到,見到小朋友讀得開心,又學到嘢,你會發覺等係值得嘅。

原帖由 2so 於 10-9-28 18:32 發表
got the call from school during lunch time for 2nd interview on Oct 5

祝一切順利﹗加油﹗

原帖由 QutieBaby 於 10-9-29 16:55 發表
我都剛收到電話6/10 second in.
有無過來人可以講下,校長會同家長傾咩架? thanks!

以下係去年有關2nd In嘅thread,你可以慢慢睇:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2155803&extra=page%3D3&page=1

原帖由 yuengooluk 於 10-10-2 01:43 發表
想問如果交了留位費,會否影響十一月的自行?即是是否不可以參加自行?

對。

無論在自行、統一(甲)、統一(乙),只要你接受直資的offer(交留位費),教育局會立即將你從名單剔除。

當然,你仍可在統一派位(2011年6月)結果公佈後,往心儀官、津叩門,但有心理準備,對熱門官、津,成功機會會很微。

回覆 94# yanwingy2001 的文章

yanwingy2001:

去年也是我太太帶女兒往second in(因為我不能請假),最後真道取錄了。所以,只有媽媽帶小朋友second in問題不大,最重要是家長是否清楚及認同真道獨特的教學理念。

祝你成功﹗

原帖由 yanwingy2001 於 11-2-13 09:29 發表
謝謝你, 你女兒讀得開心嗎?你又覺得間學校點呢...我自己個仔怕羞D,唔知啱唔啱間學校...不過其實都唔知收唔收,可能諗多咗...

請check pm。
‹ 上一主題|下一主題