用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 Uncorrupted version: Ying Wa is more difficult ro ge ...
樓主: 4eyesDad
go

Uncorrupted version: Ying Wa is more difficult ro get in than Harvard [複製鏈接]

引用:來來去去都係果批人,+都時有人有更好的offe

原帖由 QQee 於 13-04-25 發表
來來去去都係果批人, 都時有人有更好的offer, 就release 個位.
總唔之, 你睇唔上眼, 你就唔好中入個頭,  ...
Number 多少的意義不是很大,今年YW早咗報名,現在的數字已是歷史新高,而我亦有識得的朋友miss咗添。
不過,事實上,最後可能有不少家長hold住幾個offer,所以這個制度往往令很多家長著急到最後,waitlisting要等運到,年年如是。

引用:駛唔駛用D咁樣比較來吹捧呢!用一間美國男

原帖由 extra369 於 13-04-25 發表
駛唔駛用D咁樣比較來吹捧呢!用一間美國男女校大學來比較一間香港男小學?為乜呢?蚊比牛?

...
唔駛太大反應,我覺得樓主所提出的是一個香港怪制度下所做成的現象,不是boost一間學校。不限報及accept offer 學校的數目真奇怪!

引用:不限地區,不問出身,來者男童不拒,自然多人

原帖由 NKpa 於 13-04-25 發表
不限地區,不問出身,來者男童不拒,自然多人報考。

報考者有人慕名,有人聽網上意見,有人聽校長宣傳,有人聽朋 ...
我覺得若可報名五間直資/私立及同時間只可接受一間offer的話,大家和小朋友都會舒服啲,不過唔知香港政府有無人理會了?!

NKpa  意見可取,私校執行有困難.  發表於 13-4-25 11:51

引用:+本帖最後由+4eyesDad+於+13-4-26+22:22+編

原帖由 4eyesDad 於 13-04-26 發表

Every year, thousands of Hong Kong parents and children ...
只是想更全面地議事論事,不喜莫插。我識啲神級大學生有小時很唔掂的,亦識不少是從小就培養得好好的。因此,不能小看現在表現不好的小朋友,不要放棄,因為將來是未知數。但這也不是放任小孩的理由,香港啲教育制度是有影響學生的創意或興趣,但在其他方面都在世界前列。有聽簡介會的家長應知道YW課程其中一個特別之處就是針對了這個缺點,亦是點解啲學生鍾意學校的因素。

引用:回復+JadeW+的帖子 Sadly,+primary+one+ap

原帖由 4eyesDad 於 13-04-29 發表
回復 JadeW 的帖子

Sadly, primary one applications generate more painful tears than joyous tears.
Your comments are understandable. However, it is a voluntary competition.
Furthermore, after preparation for this game, you will know much better about your child.

Good luck!

引用:Quote:猴子爸+發表於+13-4-30+17:00+回復+4

原帖由 4eyesDad 於 13-04-30 發表
Societies progress when people spend time inventing and making improvements. We in HK are too busy p ...
問題係什麼制度才可以滿足大家呢?

引用:+本帖最後由+4eyesDad+於+13-5-3+00:21+編

原帖由 4eyesDad 於 13-05-03 發表

There are 2 types of people in the world: the ones who l ...
好多揀YW的家長係唔贊成spoon feeding。
直資的特點就是給了學校多啲自由,用不同的方法去教。

引用:深水埗佛教能仁書院去年三個副學士課程僅收

原帖由 4eyesDad 於 13-05-07 發表
深水埗佛教能仁書院去年三個副學士課程僅收到13名學生,佔300個學額的4.3%。 ...
所以比較是要跟相同背景才有意義。

‹ 上一主題|下一主題