用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明校如女拔,多數收什麼幼稚園學生?
樓主: htbb
go

明校如女拔,多數收什麼幼稚園學生? [複製鏈接]

回覆:明校如女拔,多數收什麼幼稚園學生?

近年一定係St Paul

Jane1983  係好勁!  發表於 13-9-22 11:27

引用:係呀!我都聽問女拔收好多St+Paul。+不過我

原帖由 BravenBright 於 13-09-22 發表
係呀!我都聽問女拔收好多St Paul。 不過我就好唔明spk咁淺,而女拔考嘅有咁深,點解都會收,係因為st Paul ...
St paul d 人可以放學補習。想學得幾深都得!

又有小學backup
考晤到更好都冇有怕

回覆:明校如女拔,多數收什麼幼稚園學生?

I disagree that the reputation of the kinder garden has absolutely.no relation to the chances of gets getting accepted.

But true i agree the rep of the kindergarten doesn't guarantee you succes s.  How the kid presents himself is key

引用:Quote:Jane1983+發表於+13-9-29+22:59+回復

原帖由 doggy2013 於 13-09-29 發表
廿幾個入DGS,即約3%,比例有幾高?
But SC students do get into.good.schools though it may not be DGJS!!!

SC is really a good school.  Their students as i see are lively and smart.

引用:回復+denise_baby+的帖子 我都見過唔少con

原帖由 Angie_Law 於 13-10-03 發表
回復 denise_baby 的帖子

我都見過唔少convent嘅女仔,作為外人,我完全唔覺佢哋嘅外表有咩共通點,都係一 ...
Convent 幼稚園時淺,小學開始深,到中學就更深。

學校想小朋友幼少時多享受快樂童年朋輩關愛,和天主教的道理。

到小學開始大個就着重學習……中學仲咁勁……·

其實理念好好,又絕大部份上到自己小學,所以晤明SPKD家長做乜重要谷佢地?

除非跟本一心入DGJS.

其實 SPK or SPN 入DGJS易係人都知,,所以呢两間真係令人恨到流口水!

MrBeast  點解谷?-驚做左入唔到spc 個few %, perhaps?  發表於 13-10-3 16:16
Angie_Law  唔通課程深D就冇咁享受童年快樂和認識多D天父???唔明?????  發表於 13-10-3 11:20
Angie_Law  流口水嗰個一定唔係我,並唔係個個家長都like呢類型學校的。  發表於 13-10-3 11:12

引用:回復+picture+的帖子 對啊,幼稚園還是應

原帖由 denise_baby 於 13-10-03 發表
回復 picture 的帖子

對啊,幼稚園還是應該開開心心的。不知道近來幾年,St Paul幼稚園面試還時不時3分鐘 ...
去年都是大概5分鐘的會面又是一班大概十個小朋友 一起進入一個課室。

課室裏應該有三、四位老師。

好像說話要說自己的名字可惜我女兒做不到, 有在最後差不多完結時哭 所以無緣入聖保祿。

失落了一條龍的好學校唯有自己在 家中努力 教他禮貌德育等等。

引用:Quote:Sumyeema1+發表於+13-10-4+14:48+佢

原帖由 323 於 13-10-04 發表
無意加入混戰, 但呢位媽媽話佢係聽返黎既, 始終加左D人地既personal feeling, 未必咁客觀
...
其實 每個家長對幼稚園都總有一D要求 和一些不可穿越的底線。

或許這位jm聽了一些很可靠的消息關於一些事是真的穿越了他 的底線所以他不喜歡這所學校或者說這所學校有很強的保留。

有家長分享過為什麼不喜歡s p k 絕對不能接受 即時情但對於我來說無乜所謂 正所謂家家有求

大家無謂動怒。

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+13-10-05+發

原帖由 lovebb2 於 13-10-05 發表
我朋友囡囡讀spk又係咁,現在勁谷,不過未考小一,成績下年先知。
其實st paul's都好好啦, 小一試就去考 女拔萃 浪費了一 一條龍 個學位

引用:回復+picture+的帖子 同意St+Paul都好好,

原帖由 Jane1983 於 13-10-05 發表
回復 picture 的帖子

同意St Paul都好好,不過人各有志,無所謂的,佢吾要咪比其他有興趣的人lor。 ...
You a're always so positive

Jane1983    發表於 13-10-5 15:34
‹ 上一主題|下一主題