用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2012年 HKDSE,中學文憑試各中學報料區
樓主: wkkelvin
go

2012年 HKDSE,中學文憑試各中學報料區   [複製鏈接]

得咁多﹖探子,再報!

ha8mo 發表於 12-7-20 17:55
係,隊長

開平

好!賜酒!

victorwyk 發表於 12-7-20 18:06
九華有九成幾人合乎入大學資格

但估計多過五成合乎資格考生不獲學位(學位好似佔合資格人仕一半都冇),所以,係咪唔應該只睇最低資格%﹖如果90%人有資格,但原來當中8成都係剛達標,最後入大學人數得10%咁就唔同講法!要睇埋月尾入大學數字。

anyway,恭喜九華,係咪比佢地往年會考有好大進步呀﹖起碼佢有90%入到全港最top 37%呀!我唔知咁既數字是否能夠幫佢跳返上b1頭,等khmama遲d有冇統計先。我一直有留意呢間,想報但要觀察下d成績先..

有冇人報報將軍澳四寶考成點﹖夠秤考未呀佢地﹖

bowling123  好多tko家長都想知佢地第一張成績表如何.  發表於 12-7-21 12:18
wkkelvin  完全同意你的看法, 基本要求根本意義不大!  發表於 12-7-20 18:36

wkkelvin 發表於 12-7-21 12:17
I don't agree your point about SB of English and Chinese. You can notice that the percentage of leve ...

同意,因英中多被視為band 1學校,所以英文好學生多數來自band1學校,但中文好既學生有機會流左去b2b3,當然最大批仍然都應該響b1度。

mum0724 發表於 12-7-22 11:35
一間學校好與不好。確實要睇全體學生的平均成績。大比數是3322的話。最終有幾多個能入讀大學呢? ...

我覺得一間好學校,唔係睇3322 %亦唔係睇 level 5有幾多人,係睇間學校能否令整體學生upgrad,如果中一入學時係b3,中六走人時係b2,就已經係好學校;相反,如果中一收生全部係b1,但中六走時有一半變左b2,就好有問題。鬼唔知間學校全部人科科a係最好,但如果標準係咁,可能得幾間學校達標,其實呢d叫名校。b3都應該做好學校,入黎時係b3尾,走時係b3頭,咁都好好啦!

mary2000    發表於 12-8-7 16:46
km1357    發表於 12-7-26 17:09

janicetsang 發表於 12-7-22 12:39
http://www.gtcollege.edu.hk/pdf/GTC_HKDSE_2012.pdf

優才

終於都有tko區,其他三間呢﹖

大卡細卡  迦密中七考得好!但中六一直沒有公布.  發表於 12-7-23 13:56
talknwrite  遲遲唔公佈, 都唔慌好得去邊處  發表於 12-7-22 16:32

Snakemama 發表於 12-7-22 15:48
非常同意。我都想咁。但如果要咁睇,學校的資料就要非常公開和透明,家長亦要用多D時間去睇,唔好似依家一 ...

懷疑教署有做呢d研究,但無公開,曾經小道聽聞過呢d資料。

小寶貝兒 發表於 12-7-26 02:49
其實可以考慮睇增值指標, 不過我只知每科都會有, 只係會唔會有一個數字for全校就唔知了~ps, 我老公是老師,  ...

THX! 知吾知呢個數字邊度check﹖

ASamSam 發表於 12-7-26 15:27

http://fd.webest.pl/hk/articles/view/961
找到一篇有關英華的文章,Any views?

我認同作者話「自己文筆未必好」呢句!yes, agree, very true!
‹ 上一主題|下一主題