用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一後很失望
樓主: cy36baby
go

呈一後很失望 [複製鏈接]

今次呈一我也很失望。仔五上級名次15 to 20。 今次級名次跌到20 to 25, 但單計呈ㄧ名次竟然跌到45 to 50!
我想有幾個原因:
1.級名次冇計視藝而視藝是我仔超弱項。
2.今次數卷超級容易令四份三人都95分以上而我仔剛好失手只有92分。(他平時98 to 100,上次測驗只有少數人9x但他卻100,今次超易就反而低分)
3.平時麻麻同學突然走了上來, eg 有一個ㄧ直只有6x 7x分的同學今次竟然也2科8x 2科9x

結果。。。就咁跌左20名。。

回覆 optman88 的帖子

所以我唔怕卷深,最擔心卷淺。
另外視藝真係mission impossible for my son...

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

唉。。除了失望真係不知用甚麼詞語可形容此刻的心境。。。

謝謝你! 失望多幾天就要忘記背後,努力迎接未來2次考試

哈哈…阿女的同學才是尖子,她不是了。我笑佢成日話D同學係學神學霸,佢係咪叫“學揸”?佢好彩個人超樂觀,科科合格升到班又ok..

仔就從小資質不佳,幼稚園時老師叫我帶佢check吓係咪遲緩。。4歲都未數齊A to Z 和15 以上的數字。。。最經典上左小ㄧ問佢英文字母有幾個佢話25; 上到小二因為一個暑假冇寫名可以寫自己名也漏了筆畫etc。總之嚇壞人!小三開始好少少,以為小五追到20名內,豈料呈ㄧ又跌番。我只希望弟弟可以入到一間band 1b to c但樂團強的學校就已很滿足了!
祝妳囡囡也能入到心儀中學和在那兒過一個充實快樂的中學生活!

回覆 im_csb 的帖子

我仔數比平時跌6分,呈分名次跌20名
‹ 上一主題|下一主題