用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克
go

約克 [複製鏈接]

慘囉,你亞嫂咁講法,我咪垃圾堆之中既其中一件?呵呵

我係真正既用家 (我係york畢業的), 呃錢就一定架啦,但無可否認佢幫小朋友打個英文底真係唔錯,so far 我自己都仲可以。

我都有幫我個小朋友報左york吖,不過好遲先報依家仲未收到notice。樓主唔好咁介意,你報得既就要相信自己眼光啦 :)

回復 23# LPN 的帖子

LPN,唔好意思啊,借樓主個位問下你...

你係收到信定係電話通知架?

(嘻嘻,因為我都報左等左一個星期仲未有通知喔~)

Thanks!

回復 27# LPN 的帖子

噢!唔該晒!因為我番緊工... 我都係12號IN架!等我拿拿臨衝番屋企收信先!

THANKS!!! 祝我好運啦 嘻嘻

我都收到am offer啦

interview果日見到成個環境同流程,都感覺到學校既誠意 (就算佢真係commercial刻意做俾家長睇都好,都見到佢安排上好有心思,我好appreciate喎!)

果次interview之後,藤仔成日都話要番新學校,我問佢鐘意邊間,佢話要番餅餅老師果間(SC)同老鼠老師果間(YORK)喎!

交錢deadline係29號,SC offer 要等到12月8號先出信 (如SC website所提及),
KV 就十一月尾。

相信我都會交左先,SC係我1st choice,如果SC無緣就YORK了!

呵呵~ 多謝你吖LPN!

係吖,我都係報主流,我個人都係主張先學好英文,同埋我藤仔...

話說我並唔主張小朋友太快學多種語言,一步一步黎啦,依家藤仔講廣東話都表達得好好(因為屋企人主要講廣東話,同埋我自己覺得學語言既目的最終都係提升個人表達能力姐),到最近我開始想同藤仔講下英文故事啦,佢居然同我講... (媽me~ 你講咩吖?)

我真係怕佢讀K1之後突然間太多陌生語言會嚇親佢 (藤仔係屬於膽小型...),所以全部學校我都係報英粵班。

目前心水YORK,SC,民生。其實我好好彩吖,in SC時個老師係眾多黑面老師之中最和藹可親既一位... 不過餅餅老師果間競爭實在太大啦,我會先去YORK交留位費,如無surprise都係YORK架啦~!

回復 51# 萬樂豬 的帖子

萬樂豬,我係報主流班架!

我唔擔心主流班既英文唔會唔夠好啵,我對佢地既教學內容都幾有信心,問題係小朋友吸收到幾多!

重點係你可以一路睇住你小朋友既進度,如果你覺得佢追得上又可以吸收更多既野,咪到時先考慮俾佢參加下其他課程囉~

你唔駛咁緊張啦,今時今日我地多左咁多資源,唔駛擔心知識唔足夠,重點係要按步就班!切合小朋友就OK啦!書係佢讀架嘛 (係咪我太樂觀呢... 哈哈) Cheer up!

原帖由 haydeng 於 2011-11-22 01:02 發表
其實封offer letter只係提到am/pm. 無話international or 主流!?係咪睇信紙上的heading? 我果封係York international kindergarten.

Yes,我主流班,letter heading 都係 York English Kindergarten 而唔係 International Kindergarten。支票抬頭都係叫我寫 York English Primary School & Kindergarten 的!

回復 61# 萬樂豬 的帖子

萬樂豬,如果你真係咁希望囝囝讀國際班,有冇考慮寫封信俾學校?

我見你好似好心有不甘,與其有條刺,不如盡全力去爭取左先。就算真係唔得,你都可以同自己&囝囝講媽咪盡左力。然之後就可以全心全意係主流班度學習。

見到kiukiu1010媽咪講,主流班同國際班分別在於有/冇外藉老師做班主任,同埋英語以外既主要語言係粵語&普通話,或者換個角度諗,可能囝囝番主流班有種熟識既語言佢會更安心學習呢。到佢catch up 到,相信坊間會有一堆又一堆既PTH課堂俾你慢慢揀。

如果你keep住失望既情緒,囝囝會以為你唔鐘意佢讀呢間學校,可能對佢都有影響架!快d開心番先啦!
‹ 上一主題|下一主題