用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 31 網 - 循道學校
樓主: 8864
go

31 網 - 循道學校 [複製鏈接]

上午校一年級家長:

請問有沒有人有興趣參與在我家(東涌線九龍站)的英文會話小組.現時我們小組有兩人(我兒子和另一個鄰居,也是循道學生),不過我認為三人的互動較為理想.以下是有關小組之資料,如有興趣,可pm或致電給我.

時間:逢星期三(4:00-5:00pm)
地點:我家中(九龍站)
學費:每堂400/3

原文章由 ElizabethLAI 於 07-9-25 16:13 硐表
上午校一年級家長:

請問有沒有人有興趣參與在我家(東涌線九龍站)的英文會話小組.現時我們小組有兩人(我兒子和另一個鄰居,也是循道學生),不過我認為三人的互動較為理想.以下是有關小組之資料,如有興趣,可pm或致電給 ...

I have found another parter already.  Thank you very much.

原文章由 ansontong 於 07-9-28 22:40 硐表

小一學習篇要不要再做?是不是做了第一課就 OK?

而 Read Aloud 薄是不是有同學,校長及 Class / English teacher 的?

囝囝無事,只是去 check 眼的,有心。 ...

My son said 小一學習篇 is the green booklet for you to rate your own performance by colouring different kinds of faces (smiling face or sad-looking face etc.)

而 Read Aloud 薄是不是有同學,校長及 Class / English teacher 的?
Yes.

原文章由 天仙局 於 07-10-4 15:02 硐表
上一道媽咪,

請問一下, 今日有樣英文功課叫 "Me and my class(WS)"
究竟係做D乜, 問極我個女, 佢都話唔知, 又無派另外一本作業或工作紙喎~

應該收到一張A5 size 的紙,要畫上公仔及寫一個同班同學的資料.

原文章由 mayc 於 07-10-16 13:24 硐表
Dear all 循小家長:
請幫手投我師兄成為澳門區傳送火炬手! 林冠成
16/10今天是last day
http://31053633.1638.info/samsung/hk/otr/microsite/voting_detail.php?id=13]http://31053633.163 ...

I have voted already.

原文章由 mayc 於 07-10-31 09:08 硐表
吓! 低年班還可以,如果高年班咪好慘!
我上網睇測驗範圍時,順便睇下五年級的範圍(比較下阿仔學校),都真係唔少野喎!
寫就好簡單(英文1-4課,中文1,2,4,7課,數學1-15課,常識成1-6課,另一冊2課,)溫起來都要好多 ...

上一道星期一已派了英文默書範圍.

原文章由 mayc 於 07-11-7 09:18 硐表
Dear all:
請問模擬測驗計唔計分?昨天派數學卷,都幾多喎! 不過阿囡都考得唔錯! 唔知真正測驗會有幾成相同呢?
我阿囡仲話中文模擬測驗份卷會同真正測驗一樣,你地有無聽過?
仲想問下是不是每一級 ...

數學小測每年級及每學期都有,不計分的.我大兒子當年一年級並沒有中文模擬測驗,我相信只是讓小一生熟習測驗模式而已,應該也是不計分的.不過我相信不會和正式測驗卷完全一樣,不過形式應絕對近似.

[ 本文章最後由 ElizabethLAI 於 07-11-8 11:31 編輯 ]

原文章由 mayc 於 07-11-15 11:36 硐表
Dear all:
測驗期間,大家都好靜喎!
我個囡測完中文話做唔晒喎!
我即刻唔敢問落去, 怕影響心情!:cry:
請問常識會唔會有時事題的?

No.  But I just guess whether there will be some questions come from the work sheet distributed few days before. (just a wild guess, don't blame me if it does not come true.::" /> )

[ 本文章最後由 ElizabethLAI 於 07-11-15 13:15 編輯 ]

原文章由 mayc 於 07-11-15 15:15 硐表
ElizabethLAI:
係咪奧運題目那張worksheet?

我睇返原來嗰張唔係工作紙,係甚麼'常識科科學遊戲日'問答遊戲,咁我諗應該唔會出.

有沒有人知為何今年上午班考試上學及放學時間改了?我個人覺得很不好,以前溫習晚些也沒有問題,現在則要很早便睡覺,也不知為何要改?!!

原文章由 君媽 於 07-12-15 17:23 發表
我和你想法一樣,亦已去信學校查詢,有何回音,定當公告。

Thank you 君媽,你真夠幫忙.希望下次考試能回復原狀.

原文章由 君媽 於 07-12-15 17:23 發表
我和你想法一樣,亦已去信學校查詢,有何回音,定當公告。

The school has reponded our concern about the school time on examination days in the school web page.  You can read it.

原文章由 君媽 於 07-12-18 14:58 發表
我都估學校唔會改番舊制架啦!

但係佢又無解釋點解要改喎!

原文章由 君媽 於 07-12-18 17:44 發表
佢話可以避過塞車時間,同埋早放學,就早溫習,可以早些睡囉。其實我封信都有話回復舊制可以讓在職媽媽放工回家後跟吓小朋友的溫習,而且又可以睡多些,特別是我們這些要乘45分鐘車回校的小朋友呢。

...

我想這些只是嘗試說服家長接受這個轉變的理由,未必是真正的原因.我相信大部份舊家長都會認同,以前考試時間安排對家長是比較適合的.

我今天打去學友書店,他說訂書期限已過.如我能找到5-6人一起訂及明天中午前落單,就可替我訂.我現在有三份訂單(不同年級也可),請問你們有沒有人會預備訂呢?如有,可否通知我,我與他們說一聲 ? 謝謝.

原文章由 Barbara 於 07-12-28 17:16 發表

Hope can catch up, I have two, one for P1 and one for P2. I'll pm my phone no. to you.
Barbara

Barbara,

Thank you very much, you've helped me so much.  I think we have gathered enough orders as requested, but more of course would be better.

Other friends,

Anyone who has not ordered your books, tomorrow is your last chance.  Be quick !

原文章由 charie 於 08-1-1 00:54 發表
Dear Barbara/ElizabethLAI,

Tks for your information. Finally i have ordered the books for my son already. :)

It's good you can place the order in the last minute.  How did you pay the deposit ?  Is it by ATM ?

原文章由 mayc 於 08-2-3 12:21 發表

我唔記得去盤菜宴呀!
由於我個仔學校攪活動,都會有"飛"或收條派發,我一心在等入席票,點知"mud"都無,昨日才猛然發覺"過"了! :cry:

...

很明白你的感受,因為我也試過買票看話劇,但忘了去,感覺十分激氣,懊悔,惱怒.....
下次記住搵多啲人一齊去,仲要叫佢地嗰日之前提你,就包無失拖.

原文章由 大頭玲 於 08-4-24 15:43 發表
您地d 小朋友今個星期功課多5多??

亞仔呢晚晚要用成兩個多小時做wor, 見佢已經乖乖地, 又5似係dum 慢d 功課做!

嘩!多到爆炸.我二仔讀1b班,前晚歷史紀錄,有13樣. 好彩佢無好似平時咁dump,但都做了差不多3個鐘.以為昨晚會好啲,但也好像有7-8樣.真係想做死人咩!還有,以前普通話不會有功課,現在也有工作紙,究竟有無咁嘅需要呀?

[ 本文章最後由 ElizabethLAI 於 08-4-25 10:42 編輯 ]

原文章由 mayc 於 08-4-25 15:11 發表
ElizabethLAI:
我個女做功課做到話要轉校添!

跟住我問佢轉邊間好,數了幾個幼稚園同學的學校,佢話佢地D學校仲多功課,到晚上祈禱時,我再問佢轉校好,定係同天父講好,我話轉學校的話便要在學校食午飯,三點鐘才 ...

我曾經同你個女有相同的掙扎,最終明白天下烏鴉一樣黑.加上確實每日至少比人多幾個鐘,點都好駛啲,好過好多全日制學校,dump到你3:30,仲有成籮功課等住你,仲更加想死.

[ 本文章最後由 ElizabethLAI 於 08-4-25 23:08 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題