用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 耀中還是英基
樓主: 钧熹
go

耀中還是英基   [複製鏈接]

歷史原因,ESF 始終真係比較英式和西化,ESF 多間學校,管理層和老師 ( 除了中文科 ) ,都以外藉人士為主,即使是亞洲人 / 黑人面孔,也會是 native english speakers。學生背景亦較西化,即使 KJS SJS 咁多華人,其實有不少是外國回流的家庭,或者父母都在外國讀過書住過,家庭都很西化,家長英文水平高。
耀中的老闆是中國人,家族生意,管理層也是華人為主,收的九成是 local 香港人,因為學校很多本地老師,對不會英文,或英文水平不高的家長,可能比較適合。
其實往績,ESF 多好多人報所以難入。耀中學費比 ESF 貴,也是比 ESF 少人報的原因之一。

貝珠 發表於 19-5-1 23:57
我就係冇hermes, 所以讀唔起耀中囉!

從你講呢d,更加覺得要揀一間自己舒服的學校。

我唔係好明,用 hermes 又點?代表乜嘢?
用名牌做指標,又幾得意。
唔係第一次遇到 YC fans 或家長,提起名牌。

H 袋萬幾蚊有一個入門款,大把普通 OL 買得起,唔一定好有錢。

香港地好得意,先敬羅衣後敬人,
唔怪得個個 OL ,點慳都要買個名牌袋。

講講下學校,變咗講 H 袋。
咁大個人,用一個手袋衡量人地有幾多身家,都已經膚淺。
去學校簡介會,見到好多家長用 H 袋,咁就得到一個結論,覺得呢間學校,連有錢人都喜歡,自我感覺良好一番。
呢個邏輯真係夠特別。

話時話,呢 d 言論,都幾常出現在某學校的家長群。
所謂口碑,可能是家長自己經營出來,與外人無關。

呢個 topic 好好笑,唔覆唔得。
真係以為人地個個冇見識。
H 袋幾錢其實大把人知,根本非天價,亦非一定要配貨,唔好吹牛。
你去 YC 好呀,同其他有你想法的人,圍爐取暖啦。

zmw1031 發表於 19-5-2 11:19
吃不了的葡萄總是酸的

哈哈哈哈
你有乜嘢 EK 其他人要葡萄你呀。
呢個 topic 要 bookmark 再 share 比朋友。

JanetCMC 發表於 19-5-2 11:19
我覺得有假膠成份
佢囡 2017/18年 喺啟小附幼讀 k1

又未必,咁就更加似係真係會申請 YC 。
YC 的 community 又真係同其他 IS 唔係好同。
唔可以用一般 IS 家長要求睇佢地。
佢連葡萄都出埋喎。
佢真係以為一個 H 袋好巴閉。
不過,是但啦,大家笑下又一日。

zmw1031 發表於 19-5-2 11:41
唔係其他人,我冇話其他人,唔係我,我又唔係用家,只係覺得你葡萄呢間學校
...

YC 有乜值得葡萄呢

zmw1031 發表於 19-5-2 12:08
咁就唔知你啦

我仔女已經係大學生。
你個世界真係好細。
哈哈。

‹ 上一主題|下一主題