用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新手媽,小朋友現小四,請問有什麼要預備? ...
樓主: Chun_ng
go

新手媽,小朋友現小四,請問有什麼要預備? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Chun_ng 發表於 15-12-11 11:03
王爸爸,點估呢?現在全級30/10x,真係唔知小五,小六係點樣成績,好擔心!見到你地要搵中學,我都開始焦急 ...
呢個主題都講活動同比賽唔係諗住報中學有野填就加

"台上一分鐘, 台下十年功"

請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學?

即係呢, 我問你既問題都無覆我囉..................
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 15-12-11 11:08
個人覺得參加活動或比賽,係為左小朋友既持續發展,唔係純粹幫助小朋友加分。

例如參加演講、朗誦、電視節目表演等,未必可以幫助小朋友加分,但係可以令小朋友對自己有信心,面試做得更好,已經係變相加分。
我囡 P1 & P2 有參加校際朗誦, 老師選佢原因...................因為佢講野夠大聲........................

去到獨誦時先發現佢怕企係咁多人面前講野, P1 時細聲到我都唔信佢會咁, 到 P2 時先叫無咁驚, P3 個次唔記得係撞左其他比賽所以無去到.

朗誦係可以訓練到小朋友係一大班人面前講野唔驚同有自信心.

little_yolky  "因為佢講野夠大聲"笑咗  發表於 15-12-23 13:51
王家爸爸  小一時,我兩個仔都係因為講野夠大聲,所以老師叫佢參加。  發表於 15-12-11 13:17
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-12-11+發表我囡

原帖由 IloveJJ 於 15-12-11 發表
咁如果本身都係講野無自信又唔大聲,老師都唔會揀佢去參加朗誦啦!咁其實又有咩方法呢?

...
可以自己報朗誦比賽,但坊間邊度有我唔清楚,我囡集誦同獨誦都係經學校報。

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+mw7183+的帖子 例如如想比一些學校成

原帖由 wonglily 於 15-12-24 發表
回覆 mw7183 的帖子

例如如想比一些學校成績或名次,攞過乜嘢獎,在那一間學校就讀等。有這些資料,容易分 ...
我都係 pm 有子女就讀既家長問,可以版面講既都公開,去到最終收生要求,如成績同獎項等,就 pm 問時講出黎。

‹ 上一主題|下一主題