用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你地十三四歲既囡囡會唔會成日好反叛, 又"博"嘴? ...
go

你地十三四歲既囡囡會唔會成日好反叛, 又"博"嘴?   [複製鏈接]

我果個已十六歲 , 反叛期由小學初申延到中學初期 , 真是好難頂 , 由初頭頂吾順到咸至現在既自然接受 , 反而關係好左好多 . 我反思最大原因是要學識 [ 接受 ] , eg ; 行為接受.........我覺得現在生活環境吾同以前 , 除了在學校 , 大多時間是在屋企 , 幾百尺地方 , 每晚你眼望我眼 , 一覺一動地被留意住 . 對年青人尼講是有很多壓力 . 所以需給她們適量空間及私人時間 , ( 就好像如日日比你奶奶望住你做野 , 話你尼樣話你果樣 , 您會點 ! )另外要成績接受.........要吹谷只能在小學 , 中學是要她們自已發力 , 在旁講讀書既重要性已講到識背 . 最終發吾發力是看她們自已 , 迫吾尼 , 但我會常提到路是自已選的 , 最終結果是自已承擔 . 父母責任是供書教學 , 不是迫你返學 . 更不會買課程比你讀書 , 讀書吾叻可接受 , 但沒動力沒承擔就好大鑊 .

vincher  比喻貼切,I like!當然要反思!  發表於 12-8-28 19:40
Jackieson  "就好像如日日比你奶奶望住你做野 , 話你尼樣話你果樣 , 您會點 ! " 呢個比喻好貼切... 要反思吓!  發表於 12-8-3 15:34
Yanamami  Good advice. Good attitude is also important.  發表於 12-6-20 15:23

引用:我其實係中五女生,借用了我媽戶口,我都係

原帖由 senpei 於 12-08-11 發表
我其實係中五女生,借用了我媽戶口,我都係中一二時反叛過,想講下當時想法,希望可幫到咁多位。我其實小學 ...
吾好介意,請問當時妳離家出走是幾多歳?靜雞雞走定阿媽睇住走?
日頭定夜晚出走?點解要阿媽咸主緊才會識念?吾通真係好聲好氣叫吾得?
一定要睇到阿媽D眼淚才明白?其實當時你們想緊乜?

引用:回復+k_0530_a+的帖子 14歲到。黃昏俾我爸

原帖由 senpei 於 12-08-12 發表
回復 k_0530_a 的帖子

14歲到。黃昏俾我爸鬧,一氣之下走左去朋友家。消失五六個鐘,後尾見到電話幾十個留 ...
多謝你的分享,如是日頭玩出走,我都讚成比佢地出街行下,但夜晚就最好吾好搏,吾想因大家一事之氣,放左出去撞到D壞人,出左事反悔莫及!

‹ 上一主題|下一主題