用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 真心求問,已升中家長意見
go

真心求問,已升中家長意見 [複製鏈接]

MariaTsui 發表於 14-9-16 17:36
你問B1生家長,大部份一定不會選直資,點解有免費B1校唔讀,

你問B3生家長,他們可能想俾一個好校風的學校予小 ...

第一點唔同意。 大把top Band 1 係直資。 有錢有料都會考慮直資B1。果堆全部都係靠實力考入。 全校都係精英中之精英。 而派位的未必一定係全部都精英, B1尾亦都可以抽到入。 當然想慳錢就津校band 1 啦。

第二,三點係同意嘅。

引用:Quote:原帖由+瑩瑩老豆+於+14-09-17+發表"

原帖由 longlokma 於 14-09-18 發表
完全同意!只是好多私小、直小家長喜歡自我陶醉,以為孩子幼稚園时期「考入」私小、直小便是精英

...
我又唔覺得大部份講關係,這對成功辛苦考入果批學生好唔公平。當然我相信係有少糧靠關係。如果我仔女真係考到入band 1直資神校,我一定會為子女而驕傲,唔通抽入而感驕傲? 有能力,自我陶醉都係正常。唔通考入唔係精英?抽入先係精英?

引用:Quote:原帖由+bestwish+於+14-09-17+發表本

原帖由 miffy^o^ 於 14-09-17 發表
你舉嘅例子, 小六band 1尾都抽到入band one官津

但直資一條龍小六上中一, 全部直升, 係band 1,2,3都一 ...
小六一條龍上中一呢d唔算係神校啦。大家悟會哂我講嘅野喇 !

引用:Quote:原帖由+bestwish+於+14-09-18+發表我

原帖由 fion6406 於 14-09-18 發表
因為由傳統津校轉過來的直資都是有小學,中學大部份由小學部學生升上,而在幼稚園時期考入小學的,你話全靠 ...
正正就係我所講的。一條龍入當然唔係靠實力啦! 一條龍果d我都唔覺得係咩神校。

引用:Quote:原帖由+bestwish+於+14-09-18+發表小

原帖由 fion6406 於 14-09-18 發表
其實我估樓主出這條題目,係佢在盤算緊讀唔讀直資小學好,佢盤算緊「投資」六年金錢,是否有利升中。我估唔 ...

有些悟會吧。我不是回應樓主。而係回應有人提及B1生不會去考直資。所以有所回應。對不起,令大家悟會。

引用:Quote:bestwish+發表於+14-9-18+08:19+我又

原帖由 MASAYA 於 14-09-18 發表
咁學校應該為考入黎既精英學生自豪,精英入精英出
如果係抽入去,都多精英出返黎,咁間學校可以為自己自豪
...
同意!津校都一樣有神校,好似林護,皇仁,港華等等.....

給樓主的建議 : 月入35k, 真係唔算多, 上到中小學使費好la利。 要好好考慮清楚。仲要諗會唔會生第二個。

另直資小學唔係間間都係一條龍。 唔係龍校, 到升中一樣要重新考直資中學或參加派位。

Dedemom 發表於 14-9-22 09:49
回覆 長生不老 的帖子

我覺得St. Paul Co-ed就真係精英中的精英, 那中學每年都係收全校最top嗰一兩個, 入 ...

Agree, 呢D就係神校啦 !

IRON 發表於 14-9-21 19:02
我想, 每個父母都最熟悉自己子女的性格吧. 就我自己而言, 從小就知道仔性格內向, 不善言語, 再三考慮下選擇 ...

非常同意。 呀女小學係直資, 到升中揀返津校。小學6年冇壓力下開心完成, 最重要係英文底子唔錯。上到英中現在暫時都好輕鬆 !

IRON 發表於 14-9-22 11:33
回覆 Dedemom 的帖子

真的嗎? 我知道我仔小六時的同學仔入了, 但他一定不是全級最TOP的一二......
總之入得就係勁人 ! 靠關係除外
‹ 上一主題|下一主題