用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今年蛇b 面試觀察
go

今年蛇b 面試觀察 [複製鏈接]

引用:同舊年比,今年無左龍年同雙非效應,真係少

原帖由 kenyuenkc 於 15-11-27 發表
同舊年比,今年無左龍年同雙非效應,真係少左好多小朋友申請k1;因此面試輪後時間短啲,連細b 入學既機會都 ...
完全不覺得,因為有d都排左好耐下。同埋d位咁少,咁多大b 超大b 爭,作為細b 媽都不會有任何期望

引用:冇超大b呢樣野就好+對細b好唔公平 +

原帖由 fatdogman 於 15-11-27 發表
冇超大b呢樣野就好 對細b好唔公平
細b有學校收有書讀已經好開心,對肯收的學校感恩

引用:舊年8,9月出世既龍b都話要做超大b,+其實真

原帖由 orian 於 15-11-27 發表
舊年8,9月出世既龍b都話要做超大b, 其實真係少左咩?
我仔12超細蛇b,一心想佢讀k1, 但見咁多超大龍b今年 ...
真慘,真係分分鐘大你果個16個月。如果k1收你仲讀不讀N呀

引用:Quote:原帖由+maomaofafa+於+15-11-27+發表

如果有k1收就讀k了, 我想佢做細b多過大b
我b都係12月,舊年都有考n,  所以出年會照升k,  我都係想佢做細b,  佢真係第時讀唔惦先算

引用:好似聽上年龍年培正有10K人報,+今年係6K民

原帖由 CherryQ 於 15-11-27 發表
好似聽上年龍年培正有10K人報, 今年係6K
民生上年6K, 今年4K+人報
如果 d number 係真ke, 就真係少左競爭.  ...
咁計落係會多幾%嘅機會率嘅,即100人收8個變成100人收12個的分別,不過有位都唔會輪到細b,  除非好傑出表現

引用:Quote:CherryQ+發表於+15-11-27+10:23+好似

原帖由 jlbb1 於 15-11-27 發表
6k揀一百幾十個,同4k揀,分別唔大
oh得咁少位,我以為哩兩間起碼各自有500個位添

引用:Quote:maomaofafa+發表於+15-11-27+10:33+o

培正: 240位

民生: 330位
謝謝提供資料,真的好少位

引用:Yes,+不過前題係有學校收佢讀k先+ 因為我仔

Yes, 不過前題係有學校收佢讀k先
因為我仔無讀過n又係超細b,感覺上好似輸蝕d

...
報多幾間,我去年n都報了13間,都有些學校肯收細b

引用:Quote:maomaofafa+發表於+15-11-27+10:40+

龍校要接小學, 唔會太多位. 無小校back up ke 連鎖幼稚園好似 York, 就好多位, 有近2400位
...
應該無2400咁多吧, 之前爬文有d 用家話 k1約 有35班, 每班約25人, 大概875個位吧,其中 240個留比pn

引用:+本帖最後由+Littlecatta2013+於+15-11-27+

原帖由 Littlecatta2013 於 15-11-27 發表

我12月蛇仔,一D都唔覺好。
名幼n入唔到 k真的好難考,好多留左位比n了,得幾十到百幾個位,做超大都沒什麼保證,細b就更加唔使諗,我覺得如果做超大考n好過考k,  多d機會率

引用:Quote:原帖由+Littlecatta2013+於+15-11-27

同感,in n人地嫌你大,in k又嫌你細
我in一間出卡隙村校k, 一個老師in兩個小朋友,佢睇完份form, 之後成個 ...
真慘,做細仔有罪咩,細仔係要花多d心機時間教,但無咩其他問題,哩d歧視細b 的學校不讀也罷

引用:Quote:maomaofafa+發表於+15-11-27+10:51+

呢間我係聽人講, 可能有誤差. 不過875 都相對好多龍校多位

培正: 240
多d 位也是好事,照顧下我地哩d細b,  有學校收都覺得感恩

引用:人地大B+IN得麻麻都有OFFER,我地細B+IN得

原帖由 Littlecatta2013 於 15-11-27 發表
人地大B IN得麻麻都有OFFER,我地細B IN得好好都係WAITING,甚至連IN都冇得IN。唔止名校,係學劵/村校都係 ...

同意,同一間學校,細b需要表出眾甚至同月份中表現最好先有機會收,反觀很多大b不需要傑出表現已經有offer,  今年見d朋友大b in n真的感覺到了。沒辦法,的確很多學校偏向收大b.  鬼叫自己係細,只好平常心。

今年我有2個大B FD去IN think,一個喊到7彩一個正常表現,兩個都有OFFER,仲唔要個OFFER添,去年有很多細B朋友去IN,得一個極之叻先有OFFER炸

andyan324 發表於 15-11-27 11:18
唔係喎,我仔上年見N全部waiting
係咪你見果啲間學校太勁呀,有啲大B都好難入架

vpo0615 發表於 15-11-27 11:40
有D學校肯收細B, 就俾人話"呢間係人都收架"嘅負面評語, 好似睇唔起間學校咁. ...
最騎呢係呢啲說話有時竟然會出自啲細B媽的口中。老實講心照大家都知細B多數選擇不多,有學校收都算叻叻了!何不嘗試欣賞一下肯收自己小朋友的學校呢?人哋都無嫌你,何必嫌人呢?難道真的要好似前面啲細B媽媽話interview要比啲學校歧視先安樂?我對每一間肯收我仔的學校都心存感恩的。

引用:Quote:原帖由+maomaofafa+於+15-11-27+發表

原帖由 Abking 於 15-11-27 發表
年年也有超大b,你估超大b家長想面對兩年既面試嗎?大人和小朋友也很辛苦的。

...
咁又如何?同我話 作為細b 媽都不會有任何期望 有任何關係呢? 我表達我無期望都唔得嗎?

引用:Quote:原帖由+happymamaTY+於+15-11-27+發

原帖由 落離Nicole 於 15-12-03 發表
😄,有一部份人話讀英X個的,係識呼吸就收😢😂。
咁未嘗唔係一件好事,起碼細b都會有書讀先。

引用:Quote:原帖由+janicelwy+於+15-12-04+發表

原帖由 orian 於 15-12-04 發表
可能我思想古老,我自己本身算係細b, 身邊亦好多朋友係11,12月出世,個個年代根本無所謂大細b, 成積亦唔會 ...
我都係咁諗,以前細個讀書都無分哩d野,自己係超細b,  小學成績都係排前,頭5名有3個都係超細b,  學習上唔覺得同大b有咩分別。反而d同學會留意留班或年紀大的同學,覺得佢地係讀唔到先要留班。所以我唔會比我小朋友做超大b, 佢真係應付唔到再諗。

‹ 上一主題|下一主題