用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 上午york,下午浸幼,好唔好?
go

上午york,下午浸幼,好唔好? [複製鏈接]

一開始覺得可以互補,同時萬一個女係york跟唔到都有浸幼讀。但又怕個女精神分裂,兩間學校咁唔同風格。想聽聽大家意見,thanks a lot!
   1    0    0    1

回覆 dwkw333 的帖子

我之前都係咁諗,所以近排先同拒搵下午班。因為拒真係好鍾意翻學,bye bye 都唔講就跑入課室。係屋企拒反而好悶成日好grumpy,而家大左公園都玩厭曬。近排拒又好難take nap, 2點哄到拒4點先訓著,搞到夜晚成10點幾先訓到。唔take nap就8點幾訓好正常。
題外話其實真係好怕拒比york踢走。拒學術麻麻(冇翻過nursery),筆都未識揸(都教左半年幾),又未認到字..

回覆 siden 的帖子

我而家先黎搵都無乜好揀.. 之前面試成10間學校得york, 浸幼同anfield收。如果唔讀下午班就只有帶拒去興趣班玩下~ 但我個女好怪 >< 之前帶拒去monkey tree未入門口就爆喊,但係番學拒又好興奮!我覺得拒係怕細房同少人。

markey 發表於 15-8-7 16:41
咁應該搵全日班吧,何苦呢?
全日班唔收,我都想啊!

siden 發表於 15-8-7 16:54
建議你下午俾佢上興趣班,畫下畫,學下phonics, 音樂班,都好過花$讀多間冇學卷幼稚園。使費一樣,但時間fl ...
我都有諗過,半年前拒曾經好抗拒興趣班,或者而家可以再試下~

呢兩個禮拜有d忙一直無乜時間上網,我上一次睇見無乜回覆以為沈左底添.. 其實我真係唔係怪獸家長,自問無咁既毅力。我d朋友成日話我太散漫。我一直都好鐘意外國個d好野玩得好high個種小朋友,所以我個女6個月大開始我同工人輪流一日帶拒去兩次公園,基本上係公園大。但拒越大,天生內向既性格就越明顯,歲幾時玩到兩個鐘,而家半個鐘都勉強,除左swing拒對其他公園設施一d興趣都無。係屋企就更差。我都好想好想拒係個種自己hae下玩得好開心個種小朋友。但拒自己玩玩具最多1個鐘,有時心情唔好一分鐘都無。我要每一刻都不停engage拒唔係拒就開始悶,一悶心情唔好就發脾氣,小小事就喊,一喊開就好難停,更加唔肯玩。搞到全家人都精神緊張。但拒自從暑假開始番耀中後,發現拒原來好enjoy番學,我覺得拒好鍾意大家一群小朋友跟住老師做活動(但係屋企拒從來唔會跟住我設計既game玩)。老師仲話拒好專心,我真係好感動。拒放學番屋企之後心情同個狀態都好好,可以玩好耐玩具仲會同我一齊玩,真係變左個人咁。拒係鍾意到一話番學玩緊乜都可以停,自動自覺去wee wee換衫著謝走,慢少少都唔得,好期待咁。我唔係吹水曬命。我個女一d都唔o力,自理,學術,社交能力我諗係york應該below average。但拒就係enjoy番學。如果拒番學辛苦唔鍾意,我諗我絕對無能力逼到拒去,我亦唔會咁做。反而係要逼拒去公園,拒會喊,我老公仲鬧我添(但拒係屋企成日發呆遲早都會喊)。所以就係因為咁既情況,我先想同拒報兩間。而且兩間學校都係5分鐘車程。有1個鐘多d係屋企玩+食。

babycherie 發表於 15-8-20 06:22
浸幼是一間非常好的學校,小朋友好presentable, 而且全部活動教學,冇功課,小朋友好enjoy, 因為每日都多姿 ...
呢幾日陪個女番浸幼,真係好鍾意呢間學校啊!我覺得york比起浸幼好似補習班咁。拒emphasize既正係我個女最缺乏既野。但我係擔心拒番浸幼咁開心,york咁學術拒會好confused,好似同時infuse緊拒兩種value兩種生活模式咁。但亦都可以話係互補既,始終都係要考小學,浸幼好似成日聽人講係太淺,上到小學會辛苦。而家我地都仲係試探緊,唔知skip nap是否可行。雖然平時星期六日得,但番學一定累好多。如果唔得既話,我一定選擇浸幼!話時話,浸幼好少小朋友喊,d小朋友本身好o力,而且小朋友著得都好樸素,好純品既感覺,我好鍾意呢d。

kukarma 發表於 15-8-12 08:59
有無理解小朋友點解去monkey tree會爆喊?
我當時係去太子個間,超細,又暗,無乜窗同陽光。拒一入去就即刻捉得我好實好驚咁,跟住就爆喊。但個排有同拒去開montessori playgroup不知幾開心,拒對環境氣氛好敏感。呢幾日過去kids' gallery睇睇環境,如果ok比個女試下,拒上午有d playgroup,咁就可以唔洗讀york。

回覆 siden 的帖子

多謝你仲記得我之前的post啊。我個女之前只係讀耀中暑期班,耀中上年報過,仲waiting緊,k2可能有得讀。我老公都好鍾意耀中,但我一直都好想個女讀d注重德育,discipline,又唔會谷學術既學校。浸幼真係我dream school。我有一次去公園見到一半耀中小學生係度打機,家長由頭到腳都係名牌,去公園都著曬高爭鞋,係一邊傾計,完全唔理d小朋友係slide上面打機搞到我個女玩唔到。雖然呢個可能只係個別,但我的確覺得鍾意得耀中既,都幾大部分係有錢,覺得耀中係名牌,同埋一條龍唔洗煩比較passive既教育態度。耀中唔差,但for我既理念,浸幼好match到。

其實我真係無乜研究過d小學,但如果到時候考唔到理想小學,係咪再揀耀中都唔會好難入?再唔係就衰d,同拒買debenture入。但我直覺覺得我個女番左浸幼會進步好多。拒而家最頭痛既係成日係自己世界裡面,當我地唔存在。所以我覺得有愛心同比到歸屬感既學校好重要。

多謝大家寶貴既意見,我最後都係放棄york,因唔太適合我小朋友。

siden  Can decide is gd  發表於 15-8-30 13:34

fishchow 發表於 15-8-30 10:51
在多元智能的8項裡,分析一下你女兒的強項、弱項,按再加以訓練,可能更全面。幼稚園同級的内容好多時有重 ...
你的建議真的很好,請問有沒有一些書籍可以參考如果以引導形式訓練小朋友各項智能。
其實一想起以後早上這麼多時間在家裡度過就很頭痛。女兒也是最近才開始反感去公園,不然以前一有空閒時間帶她去公園就可以了。她已經差不多去盡香港所有大型好玩的公園了,連大一點的屋村公園我們都去了。

以前有老師說過她不像其他小朋友一樣享受玩的過程,她玩什麼都是有目的性,好像一個作業要完成好才"安落"。而在家裡有時她不認識自己能力範圍的限制,做不到她某些(我也不知道是什麼的)要求就會很傷心,半天都心情不好。

我也不知道怎樣引導她開心地玩。有時她會覺得我玩的很無聊。她又不肯同我傾計互動。真的不想在家看到她很悶發呆的樣子。真的很想有個什麼家長訓練班或者什麼書籍教導家長如果引導小朋友有意義地玩。
‹ 上一主題|下一主題