用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長要懂得放手!
樓主: brother4
go

家長要懂得放手!   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-4-27 12:23
咁恐怖?

女性似乎係較易走極端,一係傾向睇結果,二係傾向比較。

所以聽到八返既來媽媽TALK, 好多時係講人地有蛋撻但自己只有差燒包。。。

greentea000 發表於 17-4-27 12:48
生活重心係家庭同仔女既媽媽先係容易走極端

你有你既道理,主要指時間多。但男女大不同,傾向結果同比較先係主因。

呢兩方面無改變,無時間既媽媽,咪外判囉,要求一樣架。

little_yolky 發表於 17-4-27 16:33
咪即係我屋企樓下個仔仔, P5, 晚晚喊, 阿媽晚晚鬧, 唉!咁又何苦呢。

前兩日夜晚, 我同C6响客廳整嘢, 突然 ...

我係你,晚晚聽到喊聲,突然一晚聽唔到,我會驚驚。

little_yolky 發表於 17-4-27 13:10
咁又何苦呢!個爸爸死咗去邊, 唔出嚟做下嘢?

前兩日, 大女同我閑談, 話學校同學D媽咪好得人驚, 小朋友考到 ...

我聽過隔離枱。。。 呀媽話個細路咁咁咁,唔係將來你點入到清華北大, 個老豆插口好言相勸。

結果俾呀媽話埋:“唔想細路似你,唔好似你咁唔上進。。。”

Binlojai  咁佢又揀個咁唔上進既老公嚟嫁?!   發表於 17-4-28 11:19
little_yolky    發表於 17-4-27 17:46

shadeslayer 發表於 17-4-27 20:53
我說一句「呀女呢牌温書好專心,」, 都被教訓。

教訓D 物?

Yanamami 發表於 17-4-28 08:07
我个女-句KO我……
有次游水比賽我只係好causal講左句:哎吔~快多-秒就可以XXX.......

你女講野中POINT, 一針見血!

judy 發表於 17-4-28 10:26
我就覺得冇咩point (如果呢句有point嘅話,上司點可能管到下屬?年老嘅領隊怎能指導球星?). 如果我嘅閱 ...

我指中POINT, 係指背後既意思,唔係叫個老既真係做。

背後意思,係講既得把口講,無經歷過,講物都得。

用你教練球星做例子,正正係球員出身既教練更有說服力。好似摩連奴點解佢成日同球員反面?正係佢從未做過球員。反之,費爺惡死,但球員俾佢鬧都服佢,當佢係嚴父!

judy 發表於 17-4-28 11:19
我講係大部分。對子女的期望、要求,很多爸爸都高。但具體操作上,我見爸爸就俾媽媽優勝。 ...
即你指對仔或女都係?

judy  我觀察到嘅係。  發表於 17-4-28 14:05

MrBeast 發表於 17-4-28 13:51
最近都有思考過這問題,當年我因自己唔識教,想最快的方法就是比$出去學,之後才發現是哂$哂時間 ...

很有價值的覺悟!

judy 發表於 17-4-28 11:19
我講係大部分。對子女的期望、要求,很多爸爸都高。但具體操作上,我見爸爸就俾媽媽優勝。 ...

我識有個爸爸, 佢話對細路有要求, 但要求好簡單, 就係: "應承左就要做!"

judy  個爸爸好好,呢啲爸爸通常又會立下好榜樣,應承咗就做。  發表於 17-4-28 14:20

judy 發表於 17-4-28 11:10
我指嘅冇POINT,也正正係指背後既意思。就算係得把口講,無經歷過,講物都得。"你自己試下游" 呢句話都冇 ...
"只要要求是合理的,就算自己幾"無經歷,把口講" 都可提出。"

你似乎指出既合理性, 就係指狹義既事實.... 即快左1 秒係真會XXX 既事實

套返入足球, 即係: "如果頭先射死角就一定會入網...."

又或者"頭先跑快5 秒就贏到閃電保特云云"...

asweetmom 發表於 17-4-28 14:48
咁好簡單,不答應,不用做。

有D 野, GIVE AND TAKE...
如果有D 野佢要應承條件先獲得, 佢就要做返應承既野, 唔可以賴猫.
但慣左無條件獲得, 當然什麼都不用應承

Jane1983 發表於 17-4-28 18:03
回覆 MrBeast 的帖子

考小一係好大的stressor,家長係好易痴綫。不過點都好,自己啃咗去,唔好遷怒小朋友 ...

個人覺得考小係一個寶貴經驗,對細路既認識又有不同視角。

如果一步步好好安排,唔會痴線喎

要做既都做左,成事交俾個天(父)
‹ 上一主題|下一主題