用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一線名校比二缐學校谷的迷思
樓主: 明天更好!
go

一線名校比二缐學校谷的迷思   [複製鏈接]

明天更好! 發表於 16-10-24 21:57
很多人以為,一缐名校十分谷,比讀二線學校辛苦很多
因此常常有人問我:點解要比個女讀一線學校咁辛苦?

你講既狀況可能係現實情況,但不能反向邏輯使用,話既然二線谷,不如入一線。

覺得你講既,只能夠推論話,唔好期望入二線就唔谷。

你講既果間私小,普遍話谷,但真正用家話忙。功課深入有水平,唔少為安全感會揾專教。

二線學校為上位催谷唔奇,問題係生源下唔理個別差異多抄寫。

水平高學校生源有保証,抄寫係會少d,  潛台詞係信你抄得少都識,或唔識自己補抄。功課唔少要轉個彎,希望俾多D 時間你睇多d書增長語文能力。

snow228 發表於 16-10-25 09:30
題外話, 請問英華小學谷唔谷?校長MARKETING 做得一流, 入去讀好似好開心, 讀得又玩得, 但請問實際情況是怎 ...
呢間你想聽咩野答案?!
所謂 "正能量" 或用家答覆, 你最好去YW 版處問啦!

Chirley    發表於 16-10-25 11:52
Felix223    發表於 16-10-25 10:59
MrBeast    發表於 16-10-25 10:28
ppmmbb    發表於 16-10-25 09:49

小曳人 發表於 16-10-25 10:53
首先,就算一線學校,都有好唔同嘅功課內容

我曾經係SFA小一用家,當年大家抱住"忙C"嘅心理預備入讀,小一 ...

抄詞我校可能真係算少, 單字抄6次, 兩字詞語抄3次, 即又係寫6個字....

最煩唔係抄詞, 係配詞, 或寫一句半句感想..

細路又鍾意諗埋D 佢唔識寫既字, 佢查字典最花時間....

結果呃下呃下, 其實都寫唔少中文字!

kkhon 發表於 16-10-25 12:45
即系只要入左娱乐圈就个个都会變徐子淇,?但你又知吾知這千億新抱的阿媽同佢自己係点先打造到?我没法參透 ...

你講既故事...

1. 點解徐小姐變左呢行既ROLE MODEL? 呢行既成就唔係表演成就嗎?
2. 就算係典型, 我唔覺得係佢媽叻, 係果位公子純品姐.... 香港地好難搵到第二個咁有錢又咁忠厚囉...

pirudi 發表於 16-10-25 16:28
李公子純品?
唔好誤會, 唔係講緊:"Hello Richard"

gigayan 發表於 16-10-26 23:24
最近有份英文comprehension 功課,我有好深睇會,係講關於JK Rowling的,文末講佢宜家成日donate money to ...

點解donate果題,文中有無提下? 定諗著你地上網伸延閱讀?

Cowbit 發表於 16-10-27 08:07
我朋友話DBS小一就已經小三程度, 小一完結已經教咗simple present, continuous, past 同 future tense。當 ...

語文等同津校高年級唔奇。

睇書多,語文係可以超前好多。

Nath 發表於 16-10-27 08:42
Grammar 係要明點解咁用先得,睇書多可以令佢識好多詞彙同故事結構,但運用文法都要老師/父母解釋先得。好 ...

細路重來無學gramma, 主要係睇書多。

但網上平台有d gramma練習遊戲,唔知點解會識,我估佢係usage角度去答。

而家小一學校主要亦係讀本教英文。
‹ 上一主題|下一主題