用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 華仁小學: 「未來新生」的安排
樓主: retriever
go

華仁小學: 「未來新生」的安排 [複製鏈接]

回覆 karen55407 的帖子

謝謝回覆...
會唔會男校對這方面比較鬆?  始終對男仔要求唔跑真係好奇怪... (玩捉都要啦....)

SWCON 話平時天華小學生可以穿波鞋, 是否俾跑?

聽過港同都好似俾孩子跑的...

應該係時代唔同左, 現在孩子寶貝左, 家長怪獸左, 學校權威少左...
細個既時候, 應該係無呢條例的... 孩子學校跌傷撞傷, 除非好嚴重, 學校就係簡單交代下, 家長也當正常事...

而家既學校怕教肓局, 怕惹官非....

mcl203 發表於 15-9-17 10:14
既然咁滿意間華仁....仲自覺學校已達怪獸級別
放棄吧啦....可以唔使再踩....相信唔會一邊踩一邊報吧:joyous ...

本來唔想再回覆呢D 挑撥言論...

批評一件事, 跟批評者有無損失, 喜唔喜歡係兩回事... 是其是非其非...

譬如: 馬路行人路旁既欄桿, 你可以話唔行出馬路俾車撞, 或者車唔撞上來是人同車既責任, 但評價個欄桿既設計, 同呢個責任無關係, 更加無關乎喜不喜歡, 原不原諒, 免不免費等其他野....

早聞BK 既敏感惹火, 發帖談神校也預料有反彈, 但親歷其中也不禁搖頭....

最後一提語言邏輯大陸化, 譬如:"始終出席者比沒出席者多。。。" , "咁多批評, 咁唔滿意唔好報。。。"... 後者跟大陸人叫批評政府的港人離開香港, 邏輯上無物分別...

這是對無聊挑撥言論的最後回應

回覆 hkpapa852 的帖子

咁可能我同你唔同年代...
我地俾男仔跑, 俾玩捉...

不知幾開心....

易放難收是其一.... 家長怪獸, 好像SWCON講家長跑入學校餵飯.....

另一方面, 是校方怎樣處理, 同一問題, 不同學校處理方式可以很不同...

忘記是哪兩間男校... 因為怕男孩子在操場上踢球會弄壞學校公物....

一間是一刀切禁子男孩子在操場上踢球...

另一間, 是在操場旁掛了繩網, 玻璃窗加了鐵架...

真看校方是站在易管理的立場, 還是孩子的立場...

回覆 cacatam 的帖子

"小朋友過往嘅自由度冇減少,D 仔小息繼續踢波打籃球乒乓球嘈嘈閉,但係當鐘聲響起,D仔自動識得停活動安靜去排隊,上落樓梯有序。"

呢樣真係好野... 男仔好動係天性, 如果用規則綁住佢地.... 好似某直資男校既卡通校長講既, 而家教育體制愈來愈傾向女生化...

男女校, 男校間既選擇, 係有不少理想跟妥協... 男校獨有培養出來的BROTHERHOOD得來不易, 極值得珍惜. 而這種BROTHERHOOD其實就是在那種打打鬧鬧嘈嘈閉的環境中沉淀出來...

回覆 cacatam 的帖子

真係好多謝你的分享.

似乎學校容許寬鬆的自由, 只係同學甚至家長並沒有掌握好....

其實近年學業成績, 大部份男校都愈見低落... 在我來看不是自由太多, 學術不夠超前, 而是近年的打機風氣, 特別是近幾年手機橫行上手太容易, 不少孩子也是吃IPHONE/IPAD奶咀大...男孩子在打機方面的引誘太大...

有興趣在遊戲機/手機/平板電腦方面, 華小是否有所管理?

謝謝...

‹ 上一主題|下一主題