用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有沒有人正式向教育局勢投訴過hold 多個直資小一位呢? ...
go

有沒有人正式向教育局勢投訴過hold 多個直資小一位呢? [複製鏈接]

tkinwong 發表於 16-12-12 08:23
因為其實一定數目的家長是想有多個選擇在手。

想有選擇好正常。 能力高有多個選擇亦係合理。一個蓋一個係咪選擇❓

問題係hold得耐,令某些人不安。

花花之家 發表於 16-12-13 22:04
多謝大家回應 ! 我也send 了信去審計處 , 因為有感這是行政失當的一種,是一種懶懶行而傷害大圍家 ...

表達有自由。不過諗法係咪公道。

老實講句,可能我講出來俾人鬧,我覺得有直資就要give up抽獎亦唔係最理想做法。

最好係直資跟抽獎同時放榜(私校自理) ,有multiple offer,  限定時內只可註冊一間。

hold位係唔好,但制度應係保証有能者有最大選擇自由。

jannychan 發表於 16-12-14 09:05
自行的世襲制, old boy, old girl, 大家又點睇?

評論唔應該只出於自己有無利益...

我無分, 但我支持.

有眼見, 學校既傳承對學校好重要, 對在讀生都好重要....

無校友支持, 又無傳統既學校, 好似無左靈魂, 好難走得遠.

hkpapa852 發表於 16-12-14 10:13
其實EDB既責任, 係保障學生可以有12年免費教育.

香港大部份小朋友(至少70%), 最後都會就讀官津小學, EDB係 ...

同意!

不過EDB 訂既規舉, 是否公道?

似乎有部份人覺得直資同官津都受資助, 所以要管一下...

但感受EDB 都要管理埋, 似乎多左D...

wingt903 發表於 16-12-14 17:21
回覆 retriever 的帖子

小朋友有能力考好多間咪留自己最鍾意又最勁個一間.  抽獎同能力冇關, 點確保能者居 ...

hold位 同 multipleoffer係兩回事。

譬如: 我話俾細路午餐吃雞蛋, 跟著俾個福袋佢抽,話唔食蛋可以抽,抽到食牛扒,抽唔到可能得粒糖。

以上係咪真正選擇? 無free info 點叫選擇? 嚴格來講只係一個遊戲。

所以,我會覺得直資同官津一齊放榜,multpleoffer最好,叻仔既最多選擇。

回覆 hkpapa852 的帖子

"而且, 如果你個區多55個人同你爭, 好似41網, 當佢一半係男仔, 即多25人同你爭. 以2015年41網有781人參加統一派位, 當一半係男仔全選LS做乙1, 當年LS有84個位, 即391人爭84個位, 機會約21.5%. 如果多25個人爭, 即416人爭84個位, 機會得番20.2%. "

多左人有得抽姐, 唔一定要預多D 學額架.

好似你上面講, 抽中率低D, 無問題喎.

而家制度, 就好似我講呃細路早餐例子, 俾隻雞蛋呃你中牛扒既機會.

現實就係不少人怕抽到唔知去左邊, 俾個直資OFFER 引左去.

回覆 hkpapa852 的帖子

唔會唔夠位架.
之前雙非問題鬧大, 教局話有足夠學位, 在資助學位方面, 無記錯佢地計埋直資條數.

ANChan59 發表於 16-12-14 21:43
可以 hold conditional offers and final offers.

我舉兒子個例子,科大十二月面試,一月有 offer, 是他 ...

"再焗住交半年科大學費"

唔明點解交多半年...

意思開學半年才收?

hkpapa852 發表於 16-12-15 12:27
你似乎仲唔明....

如果直資同官津小學一齊公佈結果, 咁EDB基於咩準規去扣除2000個可能入讀直資學校既學生 ...

簡單講係多左人入網, 而家收唔足人既學校多左人被派去....

普通D 既新派直資, 可能變成收唔足人...

唔會全部TAKE 直資, 亦唔會全部GIVE UP.

chingmon 發表於 16-12-16 01:14

小學除了限制hold幾多offer?hold幾耐才正確?像你舉例的 ...

報幾多間都限? 唔係化?

註冊結婚得一個,識朋友唔駛限卦?

一脚踏幾船係道德問題,係好多人唔認同。但法定幾多個朋友仔好似過左火位。
‹ 上一主題|下一主題